Dijalog jedina platforma

17:33 09. 06. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano ocenio je danas, povodom nacrta Statuta Zajednice srpskih opština koji je predložila Albanija, da je dobrodošao svaki konstruktivan doprinos dijalogu u okviru kojeg se razgovara o ZSO, ali je istakao da je dijalog jedina platforma gde treba da se raspravlja o primeni ovog dogovora.

Kao što je već više puta rečeno, rasprava i izrada Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu se može odvijati samo u okviru dijaloga uz podršku EU”, potvrdio je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

Albanski premijer Edi Rama je 8. juna saopštio da je predao Berlinu i Parizu nacrt teksta o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Taj nacrt je stigao je i na adresu Evropskog saveta, a diplomatski izvori koji su imali priliku da ga vide ocenili su da se radi o "ozbiljnom i visokokvalitetnom dokumentu", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stano je potvrdio da je postojao plan da se 5. i 6. juna u Briselu održi prva stručna rasprava o statutu Zajednice, ali je on otkazan zbog eskalacije stanja na severu Kosova, i umesto toga Prištinu i Beograd je tih dana posetio specijani predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

U međuvremenu, Stano je potvrdio spremnost EU da održi rapravu o nacrtu statuta Zajednice.

Unija kao posrednik u dijalogu spremna je da uskoro bude domaćin sesije o izradi nacrta i u kontaktu je sa obe strane, naveo je Stano. (kraj) is/ivt/mk

Share: