Predlog mera protiv Kosova

21:34 13. 06. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BRISEL - Kabinet visokog predstavnika Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Đozepa Borelja sastavio je predlog paketa mera protiv Vlade Kosova i premijera Aljbina Kurtija, za koje se smatra da nemaju političku volju da preduzmu neophodne mere za deeskalaciju situacije na severu Kosova, piše Radio Slobodna Evropa.

Među predloženim merama je obustavljanje slanja pozivnica na događaje na visokom nivou i bilateralne posete na Kosovu, osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu.

Predlaženo je smanjenje prisustva na javnim događajima u vezi sa finansijskom saradnjom Evropkse unije, koji uključuju članove Vlade Kosova.

Predlažena je i obustava značajnog finansiranja od strane EU, počev od suspenzije odobravanja i implementacije predloga koje je Kosovo podnelo na poslednjoj rundi Investicionog Fonda za Zapadni Balkan i suspenzija nekih pododbora između EU i Kosova u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Portparol EU Peter Stano je potvrdio danas da je kabinet šefa evropske diplomatije podelio sa članicama EU "nacrt mera koje treba preduzeti, ako Kurti ne preduzme adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija".

Diplomatski izvori iz više članica EU su za RSE potvrdili da nisu obavezani da sprovedu predložene mere, ali se od njih svakako očekuje da to urade.

Neki diplomatski izvori su nagovestili da su pojedine države EU "već preduzele neke svoje mere" koje su slične sa nekim elementima u paketu predloga koji je sastavio kabinet Borelja. (kraj) is/bdb/mk

Share: