Nema sankcija, već mera

14:57 14. 06. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BRISEL - Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da Evropska unija nema sankcija protiv, već mere zbog toga što premijer Kosova Aljbin Kurti ne preduzima korake ka deeskalaciji situacije.

Stano je na konferenciji za novinare istakao da se mora naći način da se na Kosovu prevaziđe status kvo, jer se eskalacije situacija nastavljaju i mora se preći sa kriznog menadžmenta na održivi proces.

On je rekao da je Kurti izbegao da preduzme odlučne korake ka deeskalaciji, a da EU očekuje odlučne korake koje bi odmah imale efekat.

Kako je rekao, mere se prostiru od suspenzija poseta na visokom nivou do prekida finansijske saradnje, ali reč je o privremenim i uslovnim merama koje se mogu prekinuti ako se situacija popravi.

Govoreći o Kurtijevom planu u pet tačaka, Stano je rekao da Kurti ne daje rešenja za ključne elemente koji su uzrok poslednje krize i da očekuju da hitno predloži mere koje vode smirivanju.

Na pitanje da li postoje mere za Srbiju pošto ne sprovodi dogovor koji je postigla sa Prištinom, "igra igru sa Bosnom i Hercegovinom" i ne primenjuje sankcije Rusiji, Stano je rekao da ne treba mešati odvojena pitanja i da je normalizacija odnosa jedno posebno polje, a usklađenost Srbije sa spoljnom politikom EU posebno pitanje koje se rešava u bilateralnom procesu.

On je dodao da se pomno prati usklađivanje Srbije sa zahtevima iz Brisela u pravcu deeskalacije tenzija na Kosovu i da su pripremljene mere, ali da je EU primetila da je Srbija počela da povlači svoje snage, što je jedan od koraka u pravcu deeskalacije.

Govoreći o izborima u četiri opštine na severu Kosova, Stano je rekao da su se upozorenja EU pokazala kao ispravna, jer izbori jesu imali legalni okvir, ali nisu doneli održivo rešenje zbog bojkota većinskog srpskog stanovništva u tim opštinama.

"Veći deo populacije je bojkotovao izbore i to ne doprinosi rešenju, već doprinosi obnovi krize kojoj smo svedočili na Kosovu. Važno je da se nađe održivo rešenje", rekao je Stano. (kraj) vbr/and/dj

Share: