Kurti ne rešava probleme

22:04 14. 06. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Šef evropske diplomatije Đosep Borelj izjasnio se danas o predlogu za rešavanje krize na severu Kosova koji je podneo kosovski premijer Aljbin Kurti, rekavši da ceni to što je uvideo potrebu za deeskalacijom, ali uz poruku da ne rešava neke od ključnih elemenata koji su izazvali krizu.

Kurti je prethodno predao predlog u pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu Kosova Borelju i amabsadorima zemalja Kvinte.

Borelj je u odgovoru, koji je na Tviteru objavio portparol EU Peter Stano, ponovio korake za deeskalaciju iza kojih, kako je naveo, stoji 27 članica EU i SAD.

Kao prvi je naveo da gradonačelnici treba da obavljaju posao iz drugih lokacija, a ne iz opštinskih zgrada, i podsetio da se toga pridržavaju gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana.

„Verujemo da će gradonačelnici Leposavića i severne Mitrovice, koji su iz vaše partije, uskoro uraditi isto“, napisao je Borelj Kurtiju, prenosi N1.

On je podsetio i da je EU tražila obustavljanje akcija policije u blizini opštinskih zgrada na severu i raspisivanje izbora u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

U vezi drugih stvari koje je Kurti izneo u predlogu, Borelj je rekao da neće biti nekažnjivosti za nasilje 29. maja i da će Euleks u skladu sa svojim mandatom pratiti istragu.

Ponovio je da je spreman da organizuje sastanak Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pod uslovom da je premijer Kosova spreman da najpre deeskalira situaciju i stvori uslove za nove izbore.

Govoreći o predlogu da Kosovska policija i Kfor ili Euleks, prema predlogu Vlade Kosova, vrše zajedničke bezbednosne procene, Borelj je rekao da se o tome može pričati nakon deeskalacije, ali da to podrazumeva koordinaciju unapred.

„Sa žaljenjem zapažamo da to nije bio slučaj sa jučerašnjom operacijom u severnoj Mitrovici“, kazao je Borelj.

On je pozvao Kurtija da preduzme "odlučnije korake“ ka deeskalaciji situacije, u skladu sa merama koje su predložile EU i SAD.

"Tek kad se mir i stabilnost vrate na sever Kosova, možemo da se koncentrišemo na normalizaciju odnosa“, poručio je Borelj. (kraj) is/mk

Share: