Hrvatska razume Zapadni Balkan

18:55 15. 06. 2023. FoNet | Velimir Ilić

ZAGREB - Hrvatska zbog svog iskustva i zajedničke istorije najbolje razume zemlje zapadnog Balkana na putu prema Evropskoj uniji, izjavio je danas hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman na Prespa forumu, javila je Hina.

Hrvatska "s obzirom na zajedničku istoriju, iskustvo i znanje sigurno može najbolje razumeti države zapadnog Balkana“ u pogledu proširenja, pregovori i neophodne reforme, rekao je Grlić Radman u Strugi u Severnoj Makedoniji.

Svojim dolaskom na taj forum, dodao je, daje podršku procesu proširenja Unije koji ima novi zamah i shvatanje unutar EU o velikoj važnosti zapadnog Balkana za EU.

Grlić Radman je poručio da je vreme za "jasnu opredeljenost" prema proširenju i veću političku i ekonomsku prisutnost Unije na području zapadnobalkanskih zemalja.

Makedonski ministar Bujar Osmani ocenio je da proširenje nije samo proces integracije, jer ima i spoljnopolitičke i bezbednosne posledice, što je, po njegovom mišljenju, jasno pokazala ruska agresija na Ukrajinu.

Osmani je, kako navodi Hina, upozorio da proces proširenja EU mora ući u novu brzinu jer dolazi do zasićenja.

On je ukazao da je u Severnoj Makedoniji, zemlji koja je "paradigma ustupaka" Briselu, podrška članstvu pala na istorijski nizak nivo. (kraj) vip/mk

Share: