Ubrzati elementarne reforme

22:13 20. 06. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žiofre izjavio je večeras da EU računa da će Srbija ubrzati elementarne reforme vezane za vladavinu prava i stanje u medijima i da će biti napravljen pomak u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Žiofre je na otvaranju manifestacije "Nedelja mogućnosti" poručio da su vladavina prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala od izuzetnog značaja za EU.

Reforme uvek i svuda nailaze na otpor. Srbija nije sama, jer je EU posvećena podršci Beogradu, rekao je Žiofre.

On je naveo da EU računa na to da će Srbija učiniti Evropu snažnijom i pravednijom, sa većim održivim razvojem i prosperitetnijim kontinentom.

Srbijo, možeš da računaš na Evropu, a Evropa računa na tebe, poručio je Žiofre.

Predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić je izjavila da Beograd želi da bude deo jedinstvenog ekonomskog, političkog i bezbednosnog projekta EU, kojem pripada po geografiji, kulturi, istoriji, tradiciji i sistemu vrednosti.

Ana Brnabić je ocenila da je Srbija po mnogo čemu deo zajedničkog evropskog prostora.

Prema rečima Ane Brnabić, EU je najveći investotor u Srbiji i daleko najvažniji ekonomski partner i finansijski donator.

Stavovi Srbije se vrednosno, po svim najvažnijim političkim pitanjima, kao što je sukob u Ukrajini, ne razlikuju od EU. Srbija pruža iskrenu i principijelnu podršku Ukrajini, njenoj celovitosti i teritorijalnom integritetu i suverenitetu, poručila je Ana Brnabić.

Ona je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, izjavila da je mir najveća želja, interes i prvi prioritet Srbije.

Ana Brnabić je zamolila EU da pomogne Beogradu da sačuva mir i obezbedi da Srbi na Kosovu žive bez bojazni od "svakodnevne torture, hapšenja, maltretiranja i nehumanog postupanja".

Molim partnere iz EU da pokažu da stoje iza principa vladavine prava i punog poštovanja međunarodnih sporazuma i da se, nakon više od 10 godina, implementira Briselski sporazum i osnuje Zajednica srpskih opština na Kosovu, rekla je Ana Brnabić. (kraj) drp/bdb/bdr

Share: