Srbija ima šta da ponudi

12:06 21. 06. 2023. FoNet | Tijana Krnjaić

BEOGRAD - Srbija ima šta da ponudi Evropskoj uniji, izjavio je danas šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre.

On je, na otvaranju EU nedelje mogućnosti u MTS Dvorani, sa ministrom za evropske integracije Srbije Tanjom Mišćević potpisao ugovor o grantu od 162 miliona evra, dok će Srbija dati 38 miliona evra za dalje reforme.

Naša misija je da učinimo Srbiju još većim delom privrede i društva EU, kako napreduje na putu integracije. To znači pristup za više srpskih kompanija najvećem jedinstvenom tržištu na svetu, sa više od 500 miliona potrošača. Slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala i pristup svim mogućnostima koje Evropa nudi, rekao je Žifore.

On je naveo da Srbija može da ponudi najsavremenija istraživanja u informacionim tehnologijama i biotehnologiji, kao i najbolje poljoprivredne proizvode u Evropi.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji se obratio video porukom i izjavio da je EU spremna da uloži dodatna sredstva u saradnju sa Srbijom.

Varhelji je izjavio da je EU najveći investitor i trgovinski partner Srbije, stvarajući čvrstu vezu, od koje obe strane imaju korist.

Spremni smo da dodatno uložimo u naše partnerstvo i saradnju. Ovo je jedinstvena mogućnost da stvorimo prosperitetnu budućnost. Hajde da je ugrabimo zajedno, poručio je Varhelji.

Tanja Miščević je navela da će najveći deo sredstava iz granta otići na ostvarivanje planova iz Zelene agende.

Ići će na izgradnju kanalizacije i prečišćavanje otpadnih voda, što je važan element i pokazatelj nivoa našeg odnosa sa EU, rekla je Tanja Miščević.

Predsednik EU konventa u Srbiji Bojana Selaković izjavila je da građani nisu dovoljno informisani o mogućnostima koje dolaze iz Unije.

Neophodno je da se reforme ne sprovode samo zbog izveštaja Evropske komisije, već zbog osiguravanja fundamentalnih principa za građane, ocenila je Bojana Selaković.

Ambasador Švedske u Beogradu Anika Ben David navela je da je EU čvrsto opredeljena za proširenje i da Srbija svakako pripada evropskoj porodici. (kraj) drp/tk/dj

Share: