Vučević traži podršku EU

11:40 24. 06. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević ukazao je danas na dalje intenziviranje napetosti i incidenata kojima se ugrožavaju bezbednost i životi Srba na Kosovu i mir u regionu, a institucije EU pozvao je da "aktivno daju doprinos deeskalaciji situacije i spreče samovolju Aljbina Kurtija", saopštilo je Ministarstvo.

Vučević je na sastanku sa članovima Delegacije Evropske unije u Srbiji, koju je predvodio ambasador i šef Delegacije Emanuele Žiofre, upozorio na "dalje intenziviranje smišljenih i tendencioznih provokacija i incidenata kojima se ugrožavaju bezbednost i životi građana srpske nacionalnosti, ali i mir u regionu".

On je ocenio da, odmah nakon prekjučerašnjih razgovora u Briselu, prištinske institucije, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, "još jednom potvrđuju da im se ne može verovati i da nastavljajući svoju neodgovornu, nezrelu i bezobzirnu politiku zadaju težak udarac svim naporima da se obnovi dijalog i sačuvaju mir i bezbednost".

Vučević pozvao je institucije Evropske unije da "aktivno daju doprinos deeskalaciji situacije i spreče samovolju Aljbina Kurtija, koji svojom opasnom politikom nasilja poništava sva dostignuća dosadašnjeg dijaloga".

On je zatražio "trenutno oslobađanje uhapšenih Srba i prestanak daljih hapšenja, povlačenje lažnih gradonačelnika i specijalnih policijskih snaga sa severa Kosova i Metohije i hitno uspostavljanje Zajednice srpskih opština".

Ambasador Žiofre iskazao je duboku zabrinutost EU institucija zbog bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji. On je saglasan sa razočaravajućom činjenicom da je samo dan nakon razgovora došlo do izazivanja novih incidenata.

Žiofre je, kako u saopštenju navodi Ministarstvo odbrane, zamolio nadležne u Republici Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći da se izbegne dalje pogoršanje situacije i vrati dijalogu.

Evropska unija će, kako je rekao Žiofre, "preduzeti mere da se obeshrabri politika podsticanja nasilja i izazivanja incidenata i naglasio da zajednički cilj treba da bude trajni mir, bezbednost i ekonomski razvoj regiona", navodi se u saopštenju Ministarstva. (kraj) vip/mk

Share: