Za projekte 2,1 milijarda evra

10:59 04. 07. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Evropska komisija pokrenula je dodatni investicioni paket od 2,1 milijardu evra za Zapadni Balkan u okviru Ekonomskog i investicionog plana, saopšila je EU info mreža.

Paket j namenjen za podršku 14 vodećih investicionih kompanija u oblasti transporta, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu i peti je investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji sa partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se ubrzala evropska perspektiva regiona.

„Ovim novim investicionim paketom šaljemo glasnu i jasnu poruku našim partnerima sa Zapadnog Balkana: njihova budućnost je unutar EU i mi ostvarujemo stabilan napredak u zatvaranju jaza u ekonomskom razvoju"”, izjavio je komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

On je ocenio da će ti projekti bolje povezati region iznutra i sa EU, pomoći u dekarbonizaciji njihovih ekonomija i podržati konkurentnost privatnog sektora u regionu.

"pozivam naše partnere sa Zapadnog Balkana i međunarodne finansijske institucije da pokrenu ove projekte što je pre moguće kako bi građani i preduzeća u regionu mogli da iskoriste koristi od ovih investicija", poručioo je Varhelji.

Investicioni paket od 2,1 milijardu evra, koji uključuje 528 miliona evra grantova EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose privreda Zapadnog Balkana, danas je podržao Operativni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VBIF). (kraj) vip/dj

Share: