Situacija nije laka

20:09 04. 07. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

PRIŠTINA - Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je posle dvočasovnog sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Prištini da trenutna situacija nije laka.

Upitan da li je uspeo da Kurtija "malo smekša", Lajčak je rekao: "On je izneo svoje stavove, ja sam izneo svoje ideje i predloge, sastanak je bio dug, ali veoma važan".

„To nije lak zadatak, niti je laka situacija. Imao sam važne sastanke sa predsednicom Osmani i premijerom Kurtijem. Moram da biram reči, postoji razumevanje u potrebi da se ide napred u vezi sa tri tačke koje je iznela EU - proširenje, novi izbori i povratak normalizaciji. Ostaje nam da nastavimo razgovore o konkretnim koracima koje treba preduzeti", rekao je Lajčak, prenosi Kosovo onlajn.

Upitan za sankcije protiv Kosova, Lajčak je kazao da nije u njegovoj nadležnosti da komentariše te mere, dodavši da je jasno da Evropska unija nije srećna što je u situaciji da ih donosi.

Dodao je da su spremne sankcije i protiv Srbije, ako se zaključi da Beograd ne postupa u skladu sa zahtevima EU.

"EU je jasno stavila do znanja da postoje spremne sankcije i za Srbiju, koje će biti primenjene ako se shvati da Beograd ne postupa po zahtevima Unije. To je odluka zemalja članica. Moja želja je da nema sankcija ni za Kosovo, ni za Srbiju, već da dve strane dođu u Brisel i pregovaraju kako da sprovedu sporazume", rekao je Lajčak, koji će sutra biti u Beogradu. (kraj) is/bdr

Share: