Prekid saradnje s Prištinom

15:32 06. 07. 2023. FoNet | Tijana Krnjaić

PRIŠTINA - Nemačka je odlučila da privremeno pauzira saradnju sa Kosovom u različitim sektorima jer Vlada sa Aljbinom Kurtijem na čelu ne preduzima korake ka smirivanju situacije na severu, saopšteno je iz nemačke ambasade u Prištini za Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi u pisanom odgovoru, Nemačka je ovakvu odluku donela u skladu sa politikom Evropske unije (EU) koja je prethodno uvela mere protiv Kosova.

"Mere uključuju odlaganje vladinih konsultacija o saradnji za razvoj, pauzira se predviđeno bilateralno klimatsko partnerstvo i pružanje specifične opreme onima koji pružaju bezbednost", navode iz ambasade.

Napominju da se mere Nemačke neće odnositi na "projekte sa sektorom civilnog društva, kao ni na projekte koji se već realizuju".

Ističe se i da projekti koji se sada pauziraju mogu biti ponovo pokrenuti čim se počne sa "hitnim merama za deeskalaciju".

Nemačka eksplicitno podržava napore EU, rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, kao i dijalog koji vodi EU, navodi se u odgovoru ambasade. (kraj) vbr/tk/dj

Share: