Bratski odnosi sa Srbijom

18:53 14. 07. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Ambasador Francuske Pjer Košar izjavio je danas da bratski odnosi Srbije i Francuske imaju dugu istoriju i naglasio da je to bratstvo inspiracija za svakodnevno delovanje.

On je na prijemu povodom nacionalnog praznika Francuske 14. jula rekao da je Francuska sa osećanjem bratstva podelila teške trenutke kroz koje je Srbija prošla zbog masovnih ubistva u maju.

Košar je podsetio da je i Francuska prošla kroz tragediju, kada je tokom koncerta u dvorani Bataklan ubijeno više od 100 ljudi, i dodao da, iako to nije uporedivo sa tragedijama u Srbiji, Francuska veoma dobro može da oseti ono kroz šta je naša zemlja prošla.

Košar je istakao da je Francuska, kao i Srbija, vezana za svoju nezavisnost identitet i dodao da se kroz članstvo u Evropskoj uniji nezavisnost i identitet još snažnije mogu braniti.

On je rekao da je predsednik Francuske Emanuel Makron poručio da će evropske integracije biti ubrzane i dodao da Francuska agencija za razvoj želi da sarađuje sa Srbijom i pomogne joj na putu ka EU.

Košar je naglasio da zbog bratstva Francuska želi da Srbija bude solidarna zbog onog što se dešava u Evropi.

Ukazao je da je Francuska svesna veza koje srpski narod ima sa ruskim narodom i da želi da Srbija bude "lucidna prema onome što je postao ruski režim, koji vodi ka katastrofi i onome što je nečasno".

Košar je naveo da su se francuske vlasti angažovale da pomognu Srbiji u vezi sa normalizacijom odnosa sa Kosovom.

Poručio je da više ne može da se čeka sa rešenjem problema, jer ljudi koji žive na Kosovu neprestano pate zbog kriza koje se stalno ponavljaju.

Košar je rekao da je suvereni izbor Srbije da traži sednicu u Ujedinjenim nacijama o Kosovu i naglasio da je dijalog pod okriljem EU prioritet i da je važno da on napreduje. (kraj) is/bdb/mk

Share: