Poseta jugu Srbije

18:05 25. 07. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini posetiće 26. i 27. jula 2023. godine Lebane, Leskovac, Vranje, Vladičin Han i Veliku Planu i projekte koje u ovim lokalnim samoupravama podržava Evropska unija, doprinoseći boljem kvalitetu života građana.

Prvog dana posete, 26. jula u 12 časova šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini će nakon sastanka sa predsednikom opštine Ivanom Bogdanovićem, u Lebanu posetiti Dnevni centar "Sunce", koji su uz podršku EU preko EU PRO Plus programa kompletno renovirane.

Istog dana Bertolini će tokom posete Leskovcu u 13.15 časova sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem posetiti centralno postrojenje za preradu otpadnih voda u selu Bogojevce u čiju izgradnju je EU uložila više od 10 miliona evra.

Drugog dana posete, 27. jula Nikola Bertolini će se u Vranju sastati sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem, a potom će posetiti Biznis inkubator centar YUMCO koji uz bespovratna sredstva EU sprovodi projekat osnaživanja malih i srednjih preduzeća da unaprede poslovanje kao i energetsku efikasnost.

Nakon Vranja, Bertolini će u Vladičinom Hanu 27. jula zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave posetiti projekat koji se sprovodi u okviru programa Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, kroz koji je za 33 porodice obezbeđena stambena podrška i podrška u zapošljavanju, samozapošljavanju, obrazovanju i pristupu uslugama socijalne i zdravstvene zaštite.

Predstavnik Delegacije EU će u Vladičinom Hanu posetiti udruženja građana koje je EU podržala kroz ReLOaD program sa preko 100.000 evra po opštini sa ciljem da razvije sistem transparentne podele javnih sredstava organizacijama i osnaži civilno društvo za projektno delovanje u skladu sa prioritetima lokalne zajednice.

Bertolini dvodnevnu posetu projektima koje EU podržava širom zemlje završava u Velikoj Plani 27. jula, gde će sa predsednikom opštine Igorom Matkovićem pogledati realizaciju dva projekta, pomognuta sredstvima Evropske unije - renoviranu osnovnu školu "Karađorđe", kao i Udruženje "Volja za životom" i Dnevni boravak za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju koje uz EU podršku unapređuje pružanje usluge dnevnog boravka kroz uspostavljanje službe neurofidbek terapije i renoviranja prostorija boravka. (kraj) vip/and/mk

Share: