Bespovratna sredstva EU

12:32 26. 07. 2023. FoNet | FoNet

BEOGRAD - Fond za inovacionu delatnost podseća privatni i akademski sektor Srbije da je u toku javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj novih proizvoda usluga i/ili tehnologija, vredan 10,3 miliona evra.

Fond je zahvaljujući podršci Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Evropskoj uniji osigurao nastavak podrške za razvoj inovacija kroz Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede.

Rok za dostavljanje predloga inovativnih projekata preduzeća je 15. septembar 2023. godine, a prijave iz svih oblasti nauke i tehnologije se dostavljaju online, putem Fondovog portala.

U okviru novog paketa podrške, Fond je stavio na raspolaganje značajna sredstva za projektno finansiranje inovativnih preduzeća u iznosu do 120.000 evra i do 500.000 evra po pojedinačnom projektu, u zavisnosti od programa.

Program ranog razvoja (Mini Grants Program) namenjen je startapima koji su u fazi validacije poslovne ideje ili ranoj fazi razvoja novih proizvoda za kojom postoji potreba na tržištu.

Cilj programa je da se obezbeđivanjem finansiranja za razvoj inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom podstakne inovativno preduzetništvo i omogući opstanak poslovanja tokom kritične faze istraživanja i razvoja.

Startapima je na raspolaganju do 120.000 evra po projektu, odnosno do 70% ukupno odobrenog budžeta projekta.

Program sufinansiranja inovacija (Matching Grants Program) namenjen je preduzećima kojima su potrebna znatna finansijska sredstva za realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija i pokrivanje visokih troškova za prenos istraživanja u komercijalno održiv proizvod.

Etabliranim preduzećima u okviru ovog programa na raspolaganju je 500.000 evra po projektu, odnosno do 60% - 70% ukupnog budžeta projekta. (kraj) bdr

Program saradnje nauke i privrede (Collaborative Grant Scheme Program) ima za cilj da unapredi industrijska istraživanja tako što će podstaći preduzeća iz privatnog sektora i naučnoistraživačke organizacije iz javnog sektora da sprovode zajedničke projekte u okviru konzorcijuma sa idejom da stvaraju nove ili unaprede postojeće komercijalno isplative proizvode i usluge, kao i inovativne tehnologije sa značajnim uticajem na budući razvoj i tržišnim potencijalom.

Fond kroz ovaj program podrške dodeljuje do 500.000 evra po projektu, odnosno do 60%/70% ukupnog budžeta projekta.

Share: