Prava putnika kao u EU

16:35 31. 07. 2023. FoNet | Tijana Krnjaić

BEOGRAD - Građani Srbije već sada imaju koristi od prava koji imaju putnici avionom u Evropskoj uniji (EU), kao i smanjene troškove korišćenja telefona u regionu, saopšteno je iz EU info centra.

Kada putuju avionom, građani Srbije imaju prava dodeljena regulativom EU i mogu dobiti odštetu u slučaju otkazivanja leta, kašnjenja ili odbijanja ukrcavanja na let.

Ova odredba se primenjuje na sve putnike koji odlaze ili stižu u zemlje EU, Island, Norvešku i Švajcarsku, bez obzira da li je avio-kompanija iz EU ili neke druge zemlje.

Isto tako, putnici svoja prava ostvaruju i ako let u EU stigne izvan EU i ako let polazi iz EU u državu van EU, bez obzira da li je avio-kompanija iz EU ili neke druge zemlje.

Kašnjenje se računa na dolazak, a ne na odlazak aviona, a let kasni ako stignete na odredište najmanje tri sata kasnije od prvobitnog zakazanog vremena i tada putnici imaju pravo na odštetu.

Nadoknada u slučaju kašnjenja zavisi od udaljenosti leta i iznosi 250 evra za letove do 1500 kilometara, a 400 evra za letove između 1500 i 3500 kilometara.

Kako se navodi, postoji nekoliko načina za obeštećenje koji mogu da se koriste, ali uvek prvo treba poslati žalbu avio-kompaniji.

Ako let kasni nekoliko sati, putnici imaju pravo na besplatno piće i obroke na aerodromu polaska, koje nudi vaš prevoznik, kao i na dva telefonska poziva, dva faksa ili dva e-maila.

Pored toga, građani imaju i smanjenje troškova rominga u regionu, jer se 38 telekomunikacionih operatera iz EU i Zapadnog Balkana saglasilo da prenos podataka u romingu bude pristupačniji građanima i preduzećima u oba regiona.

Ovim sporazumom operateri su se obavezali da će značajno smanjiti jaz između rominga i domaćih naknada za korišćenje prenosa podataka u oba smera između EU i Zapadnog Balkana.

Maksimalni nivoi maloprodajne cene za jedan gigabajt smanjivaće se od oktobra 2023. do 2028. na sledeći način: 18 evra od 1. oktobra 2023, 14 evra od 2026. i devet evra od 2028. godine, navodi se u saopštenju.

Potencijalnu visinu nadoknade može da se izračuna zahvaljujući aplikaciji „kalkulator leta“ na sajtu europe-consommateurs.eu. (kraj) is/tk/bdr

Share: