Dodatno povlačenje policije

20:39 02. 08. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

PRIŠTINA - Nakon povlačenja 25 odsto pripadnika Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova, Euleks očekuje nova povlačenja u narednim danima, piše Gazeta ekspes, pozivajući se na potvrdu iz misije za vladavinu prava Evropske unije, prenosi Kossev.

Više od mesec dana od izbijanja nove krize na severu Kosova, do koje je došlo zbog nasilnog ulaska specijalnih jedinica Kosovske policije u tri opštinske zgrade, u Bratislavi je postignut dogovor o deeskalaciji.

Dogovor koji se sastoji od četiri tačke plod je sastanka koji su 10. jula održali specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi.

Jedna od tačaka nalaže smanjenje broja pripadnika Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova, što je učinjeno dva dana kasnije.

Predviđeno je i da će Kosovska policija, zajedno sa Euleksom i Kforom, u naredne dve nedelje procenjivati bezbednosnu situaciju i da će posebno razmotriti mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada.

Sinoć su održane konsultacije najviših predstavnica Kosovske policije, Euleksa i Kfora, s ciljem sprovođenja dvonedeljnih zajedničkih bezbednosnih procena, a najavljeni su novi sastanci.

Potvrđeno je i da se razgovaralo o merama deeskalacije, koje će "kratkoročno sprovoditi“ institucije na Kosovu.

Šef Euleksa Đovani Pjeta Barbano je na društvenim mrežama saopštio da su se dogovorili o opštim modalitetima za dalje jačanje tekuće saradnje i koordinacije, u cilju podrške stabilnosti na Kosovu i bezbednosti svih zajednica.

Iz ove misije su potom za Gazetu eksperes govorili detaljnije o tom procesu i podsetili da je Kosovska policija već sprovela prvu fazu smanjenja svog prisustva.

Misija EU za vladavinu prava, kako prenosi Ekspres, očekuje konkretne korake za uklanjanje ostalih policajaca.

„U narednim danima očekujemo konkretne korake u tom pravcu. Dogovorili smo se da održimo naknadne tehničke sastanke sa Kosovskom policijom i, u zavisnosti od slučaja, sa Kforom, da sprovodimo dvonedeljne zajedničke bezbednosne procene situacije na severu Kosova, kako bismo procenili mogućnost daljeg smanjenja broja policajaca u i oko opštinskih zgrada“, naveio je Euleks. (kraj) is/mk

Share: