Diplomatija zastrašivanja

14:09 08. 08. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BON - Politika Zapada prema Srbiji previše je popustljiva u pogledu Kosova, tvrde šefovi spoljnopolitičkih odbora parlamenata u Nemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i drugim zemljama, zahtevajući jači pritisak na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića, javlja danas Dojče vele (DW) pozivajući se na pisanje nemačke štampe.

Predsednik Srbije Vučić vodi u sve veću eskalaciju napetosti sa Kosovom. Zapad je uzdržan u kritici – a taj pristup više ne funkcioniše, kažu političari zaduženi za spoljne poslove, prenosi berlinski list Tagesšpigel pismo upućeno vodećim ljudima diplomatije SAD, EU i Velike Britanije.

"Pokušaji Srbije da ometa demokratske izbore na Kosovu moraju javno biti kritikovani kao strano mešanje, moraju se preduzeti konkretne mere da se Srbija pozove na odgovornost ukoliko nadalje bude podrivala slobodne i poštene izbore, piše u tom pismu.

Najistaknutiji potpisnici su šef spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Mihael Rot, kao i Bob Menendez, čovek koji je na istoj poziciji u američkom Senatu.

Osim nemačkog socijaldemokrate i američkog demokrate, pismo su potpisali i šefovi odbora za spoljnu politiku u parlamentima Velike Britanije, Češke, Ukrajine, Irske, Estonije, Letonije i Litvanije, kao i drugi političari nižih funkcija.

Od potpisnika iz Nemačke, tu je još jedan Socijaldemokrata, poslanik Adis Ahmetović iz Odbora za spoljne poslove. Tu su i dvojica političara Zelenih, šef odbora za Evropske poslove Anton Hofrajter i član tog odbora Boris Mijatović, dodaje DW.

Kako prenosi Tagesšpigel, potpisnici pisma traže da se razmotri "diplomatija zastrašivanja" ili "diplomatija odvraćanja" prema Srbiji.

Kosovo je suverena država i funkcionalna demokratija. Ta činjenica treba da bude osnov za našu zajedničku politiku u trenutnoj krizi, navode poslanici u pismu. (kraj) vip/ivt/dj

Share: