Ambasada reagovala na tekst

13:21 16. 08. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BERLIN - Stabilnost i saradnja u regionu Zapadnog Balkana za Srbiju su od istog značaja kao što su stabilnost i saradnja u Evropi za Nemačku, navodi se u reagovanju ambasade Srbije u Berlinu na tekst "Dominacija Srbije mora se slomiti" Muamera Bećirovića, koji je nedavno objavljen u listu Berliner cajtung, prenosi danas Dojče vele.

Ministar savetnik u ambasadi Srbije u Berlinu Saša Dinić potpisao je reagovanje u kojem se navodi da su "uz svo dužno poštovanje slobode štampe i izražavanja, posebno za liberalne novine kao što je Berliner cajtung, izjave i zahtevi u tom članku izazvali samo strah i zabrinutost".

U reagovanju se navodi da je Muamer Bećirović, istraživač istorije diplomatije, kao i međunarodne politike, napisao da je "habsburška balkanska strategija" iz 1910. godine podrazumevala da bi Sarajevo trebalo čvršće vezati za austrijski Zagreb da bi se Beograd uravnotežio.

Dinić ocenjuje da bi "stvaranje hrvatsko-bosanske protivteže radi trajnog uravnoteženja Srbije na Balkanu, kako autor predlaže, predstavljalo čistu pretnju za region i njegovu stabilnost i osudilo na propast svaki napor da se region ekonomski poveže".

Takvo grupisanje "jedan protiv drugog" je opasno. Potrebna nam je saradnja jedan sa drugim, ukazuje Dinić i naglašava da su predlozi autora protivni ciljevima i prioritetima Berlinskog procesa koji je pokrenut u Nemačkoj.

Bećirović je u svom tekstu naveo i da "jedina država koja bi mogla da uvede red na Balkanu i trajno obezbedi sopstvene strateške interese u regionu jeste Nemačka, koja je daleko najvažniji trgovinski partner Hrvatske, Bosne i Srbije, a i geografski je udaljena svega nekoliko stotina kilometara, podseća DW.

Dinić na to odgovara da je autor u pravu u jednoj stvari - Nemačka može da učini više za Zapadni Balkan.

Verujemo da Nemačka može da preuzme još važniju ulogu u regionu, tako što će tamo podsticati ekonomsku saradnju, tako što će jasnom perspektivom za pristupanje podržati evropske integracije, a pored toga, i tako što će odnose u regionu i sopstveni angažman u njemu, podsticati i sprovoditi u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom, poručio je Dinić.

Srbija jeste i ostaće pouzdan partner Nemačkoj. Tim partnerstvom može se postići više nego sankcijama, vojnicima, nemirima i nestabilnošću, zaključuje je Dinić u reagovanju koje je, takođe, objavio Berliner cajtung. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: