Paradoksalne poruke vlasti

12:11 19. 08. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) Bojana Selaković izjavila je za Demostat da bi društvo u Srbiji konačno trebalo da se opredeli ide li ka Evropi ili ne, a oni koji Srbiju vode na evropskom putu da to rade dosledno i jasno, bez slanja paradoksalnih poruka kao u slučaju poslanika Vladimira Đukanovića.

To je narativ koji opstaje već godinama. Problem je, međutim, što to dolazi i od ljudi koji se hvale da su evropejci i da podržavaju evropski put Srbije, a s druge strane daju ovakve izjave, rekla je Selaković povodom objave Đukanovića da bi "država trebalo najhitnije da donese zakon kojim će se regulisati rad NVO sektora i da sve učini da se iste onemoguće da dobijaju novac za delovanje iz inostranstva".

To je svojevrstan paradoks, trebalo bi jednom za svagda da se opredelimo i da znamo šta hoćemo. Oni koji vode politiku Srbije i evropski put Srbije da budu dosledno i jasno u tome, rekla je Selaković.

Ona dodaje da su takvi narativi poslednjih godina učestala pojava, iako je, kako dodaje, premijerka Ana Brnabić u decembru na plenarnoj sednici Nacionalnog konventa rekla da niko od predstavnika vlasti ne koristi takve poruke.

Takve izjave, dodaje Selaković, jako su štetne jer ne samo da ugrožavaju reputaciju nevladinih organizacija i civilnog sektora, već mogu dovesti do nepotrebnog revolta u jednom delu javnosti, napada, ugrožavanja bezbednosti pripadnika civilnog sektora.

Bojana Selaković za Demostat navodi da građani imaju nepotpune informacije, te da jedan deo javnosti ne zna da i nevladine organizacije i državne institucije, jedinice lokalne samouprave, škole, bolnice, često dobijaju novac iz istih izvora.

To je isti novac koji dolazi iz tih programa - finansira se država kroz koncept međunarodne razvojne pomoći, a deo ide kroz projektno finansiranje organizacija civilnog društva, koje bi trebalo da rade u sinergiji sa državnim institucijama na istom cilju, rekla je Selaković. (kraj) vbr/ivt

Share: