Fon der Lajen sa Kurtijem

20:49 21. 08. 2023. FoNet | Velimir Ilić

ATINA -  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali su se danas u Atini na marginama neformalnog skupa koji je organizovao predsednik Vlade Grčke Kirjakos Micotakis povodom 20. godišnjice usvajanja Solunske deklaracije.

Fon der Lajen je na Iksu, deonedavno Tviteru, objavila da je sa Kurtijem razgovarala o "potrebi za deeskalacijom tenzija na severu Kosova, ponovnim uključivanjem u dijalog uz posredovanje EU i sprovođenjem sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije".

Od vitalnog je značaja srušiti barijere u regionu i približiti Zapadni Balkanu evropskoj uniji, navela je predsednica EK uz fotografije s Kurtijem i njegovi saradnicima.

Kurti je je objavio da su teme reazgoora sa Fon der Lajen bile bilateralni odnosi, regionalna saradnja, planu EU za zapadnobalkansku šestorku i dijalog.

On je naveo da je u pogledu dijaloga naglasio "važnost pune i bezuslovne implementacije Osnovnog ugovora" Srbije i Kosova.

Sa Ursulom fon der Lajen se ranije danas sastao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ocenivšida je to bio "veoma dobar, ozbiljan i odgovoran, iako nikada sasvim lak" razgovor.

Vučić je istakao da su on i predsednica EK razgovarali o važnim infrastrukturnim projektima, strateškoj saradnji Srbije i Evropske unije u oblasti zelene energije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine, a da uskoro očekuje posetu specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Beogradu.

Skup u Atini grčki premijer Micotakis organizovao je povodom 20. godišnjice usvajanja Solunske deklaracije, usvojen na samitu Zapadnog Balkana i EU u Solunu 2003. godine, kojom je izražena podrška ulasku zemalja tog regiona u Uniju. (kraj) vip/bdr

Share: