Želje lidera Zapadnog Balkana

19:04 28. 08. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BLED - Lideri Zapadnog Balkana danas su na Bledskom strateškom forumu izražavali svoje želje za budućnost, među kojima su se našle pomirenje u regionu, stabilnost zemlja, ulazak u Evropsku uniju, lepo vreme, mir u Ukrajini i pridruživanje regiona NATO.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poželela je mir u Ukrajini, dodavši da se nada miru u Ukrajini i da se nada da će doneti više stabilnosti kontinentu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti poželio je mir i pomirenje u regionu, međusobna priznanja u regionu, poštovanje prava manjina i suočavanje s prošlošću.

"Želim da ceo region pristupi EU i NATO, da buduće generacije ne bi preživljavale horore kroz koje smo mi prošli", rekao je Kurti.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović poželeo je da vreme ostane lepo i da se produži turistička sezona.

"Zemlje Zapadnog Balkana su dobre, samo nas ne ostavljajte same. Sa dobrim društvom možemo da budemo odlični", rekao je Abazović.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da se nada da će zemlje sprovesti reforme i da će EU naći snage da proširenje postane prioritet.

On je rekao i da veruje da je 2030. dostižan cilj, kada je reč o evrointegracijama.

Predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto istakla je da je cilj BiH da se što pre otvore pristupni pregovori sa EU, kako bi BiH što pre postala članica evropske porodice.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je EU kreirana kao projekat mira i da smatra da Ukrajina treba da bude deo EU, ali da se nada da se isti princip ulaska ne odnosi na Zapadni Balkan.

"Pitao sam se ko treba koga da napadne da dobije brže članstvo uz Ukrajinu. Bugarska može da napadne Severnu Makedoniju, Hrvatska Srbiju, Srbija Kosovo, Bosna može da napadne samu sebe, mi možemo da pitamo Grke da nas napadnu sa zadovoljstvom, a Crna Gora može da se igra na plaži. Svi ćemo onda biti spremni da se ukrcamo na voz sa Ukrajinom", rekao je Rama.

Premijer Bugarske Nikola Denkov poželeo je da Balkansko poluostrvo shvati da smo jači samo ako smo zajedno, dok je premijer Hrvatske Andrej Plenković poželeo da se zaustavi ruska agresija u Ukrajini i da svi postanu svesniji klimatskih promena. (kraj) vbr/and/bdr

 
Share: