Sa EU ka konkretnim pomacima

19:10 28. 08. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BLED -  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas novinarima, povodom najave predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da Zapadni Balkan i Evropska unija treba da budu spremni za proširenje 2030. godine, da ne zna da li će to biti tada, pre ili posle, ali da misli da je potrebno da Srbija radi sa Briselom na konkretnijim pomacima.

Ona je novinarima na Bledu, da gde se održava Strateški forum, rekla da se na panelu zapadnobalkanskih lidera mogla čuti frustracija zbog procesa evrointegracija, najava Šarla Mišela i izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će članstva biti ako se ispune određeni uslovi.

"Čuli smo ranije 2025. godina, sada čujemo 2030. Ne želim da zvučim kao pesimista, jer mislim da su evropske integracije važne za našu zemlju i da mi moramo da damo sve od sebe da nađemo način da to bude ranije", kazala je Brnabić.

Ona je dodala da proces evrointegracija, osim statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu, prošle godine nije pokazao konkretnije pomake.

Brnabić je rekla i da su ljudi razočarani jer proces traje dugo i ne nazire mu se kraj, kao i da se stalno menjaju kritetijumi, te da je Srbija pre dve godine ispunila kriterijume za otvaranje klastera, tri koji se odnosi na ekonomiju i konkurentnost, ali da se to ne dešava.

"Sa druge strane, mislim da je Evropska unija najbolje mesto za Srbiju, a verujem i da je to u interesu Evropske unije", rekla je Brnabić.

Govoreći o raspravi sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem na panelu, Brnabić je rekla da Kurti priča ono za šta veruje da Albanci na Kosovu žele da čuju ili ono u šta sam veruje, ali da je to daleko od realnosti.

Istakla je da je Kurti kazao da je Kosovo uspešna priča, ali da činjenice govore da je posle 24 godine to region sa najmanje povratnika, da je od početka godine šestoro pripadnika srpskog naroda upucano, a da ni u jednom slučaju nije pokrenuta istraga, dok je Albanac koji je na Božić pucao na dečaka (11) i mladića (21) na slobodi.

Na pitanje da li je za reciprocitet, da Albanci u Bujanovcu, Preševu i Medveđi dobiju isto što i Srbi na severu Kosova, Brnabić je rekla da Albanci na jugu centralne Srbije imaju vladavinu prava i ljudska prava i da je nemoguće da neko puca na Albanca u Preševu ili Bujanovcu i da za to ne odgovara.

"Nemoguće je da u poslednje dve godine imate 400 napada na Albance u Preševu ili Bujanovcu i da niko ne odgovara za to. U Srbiji to je nemoguće", istakla je Brnabić.

Ona je govorila i o odnosima sa Crnom Gorom i istakla da Srbija sa tom zemljom želi da ima najbolje odnose, da region bude dopro povezan, infrastrukturno i ekonomski i da bude prosperitetan.

Upitana o zabrani ulaska bivšoj ministarki evropskih integracija Jovani Marović u Srbiju, Brnabić je rekla da je predsednik Aleksandar Vučić dao odgovor na to i zamolio bezbednosne službe da dozvole ulazak svima, tako da ne postoji problem.

"Sa druge strane, mi imamo brojne državljane Srbije kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, pa se niste nikada zapitali zbog čega je to i kako je to u skladu sa demokratskim normama i principima", kazala je Brnabić.

Na pitanje kada će Srbija postaviti ambasadora u Crnoj Gori, kratko je odgovorila - "uskoro". (kraj) is/and/bdr

 
Share: