Moguće preispitivanje odluka o vizama

22:12 28. 08. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

PARIZ - Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je danas Beograd i Prištinu da se ponašaju odgovorno, jer će u suprotnom biti preispitane odluke o viznoj politici i drugim ekonomskim pitanjima.

Francuska i Nemačka su preuzele obaveze kada je reč o viznoj politici i drugim ekonomskim pitanjima i one će biti ponovo razmotrene ukoliko se obe strane ne ponašaju odgovorno, rekao je Makron na sastanku sa ambasadorima u Parizu, prenosi Kossev.

Podsetio je da su Francuska i Nemačk iznele novi predlog za Kosovo, koji je ove godine usaglašen i u političkom i tehničkom delu i istakao da i dalje misli da je on dobra mapa puta, podsetivši da je podržala i Evropska unija.

Dotakao se novih opštinskih izbora na severu Kosova, poručivši da Francuska očekuje da se i Beograd i Priština angažuju oko tog pitanja.

Od Srbije očekujemo da prizna opštinske izbore na severu, a od kosovskih vlasti da se situacija na severu smiri, kazao je Makron.

Od Srba na severu Kosova, dodao je, očekuje da se vrate u kosovske institucije.

Zaključio je da se, kada je reč o pitanju Beograda i Prištine, mora biti oprezan zbog stabilnosti na celom Zapadnom Balkanu. (kraj) is/bdr

Share: