Sa Kurtijem o pregovorima

22:34 28. 08. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BLED - Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak danas je na Bledu razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o novom sastanku u okviru dijaloga.

Imao sam važan sastanak sa premijerom Kurtijem. Naša primarna tema bila je priprema sledećeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga u septembru, sa fokusom na normalizaciju odnosa i primenu plana EU od 3. juna, napisao je Lajčak na društvenoj mreži X.

U saopštenju kosovske vlade navodi se da su Kurti i Lajčak razgovarali o procesu dijaloga i značaju pune implementacije sporazuma iz Brisela i njegovog aneksa iz Ohrida, bez uslovljavanja, kao i o mogućnostima za naredni samit u Briselu tokom septembra.

Kurti je rekao da je u svetlu govora predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela o integraciji Zapadnog Balkana u Evropsku uniju do 2030. godine važno da se napreduje ka punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, uz obostrano priznanje.

Što se tiče situacije u četiri opštine na severu Kosova, Kurti je ocenio da je došlo do deeskalacije situacije, koju ne treba ponovo eskalirati.

Dodao je da Kosovo već radi na podzakonskim aktima za prevremene izbore, koje bi trebalo da prati otvorena kampanja "bez zastrašivanja i ucena, praćena slobodnim i demokratskim glasanjem“, prenosi Kosovo onlajn. (kraj) is/bdr

Share: