Normalizacija odnosa

15:26 01. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Nemačka podržava evropski put Srbije, a odnosi Beograda i Prištine moraju da se normalizuju, poručila je danas nemačka ambasadorka Anke Konrad u razgovoru sa Poslaničkom grupom prijateljstva sa Nemačkom, saopštila je Skupština Srbije.

Konrad je zahvalila na pozivu i izrazila nadu da će narodni poslanici srpskog parlamenta imati uskoro priliku za razmenu mišljenja sa nemačkim kolegama i unapređenje saradnje i na parlamentarnom nivou, ali i u međunarodnim organizacijama.

Govoreći o nemačkim investicijama, Konrad je rekla da su one prisutne na teritoriji cele Srbije i da je veoma važna komunikacija ne samo sa čelnicima glavnog grada, već i sa rukovodiocima lokalnih samouprava i ostalih gradova širom Srbije.

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom Aleksandra Tomić je istakla da je dosadašnja saradnja narodnih poslanika sa članovima Bundestaga bila intenzivna.

Tomić je najavila i da će potpredsednica Skupštine Srbije Elvira Kovač predstavljati parlament na
10. samitu Berlinskog procesa, 13. oktobra u Tirani, jer je tema samita jačanje parlamentarne dimenzije procesa.

Za Srbiju je partnerstvo sa Nemačkom od izuzetnog značaja, rekla je Tomić i dodala da je obim trgovinske razmene prošle godine premašio osam milijardi evra.

Na sastanku je zaključeno je da je napredak u dijalogu između Beograda i Prištine od ključnog značaja za očuvanje stabilnosti u regionu, a poslanici su preneli da Srbija preduzima sve neophodne korake u cilju stabilizacije prilika i izbegavanja dalje eskalacije na Kosovu.  (kraj) vbr/ivt/dj

Share: