Modernizacija proizvodnje

18:32 08. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

NOVI PAZAR - Ulaganje u modernizaciju proizvodne opreme ključno je za konkurentnost malih i srednjih preduzeća, u skladu sa aktuelnim prioritetima Evropske unije o ozelenjavanju i digitalizaciji privrede, ocenio je danas šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre koji je, drugog dana posete Novom Pazaru, razgovarao sa rukovodstvom Sandžačke razvojne agencije.

U saopštenju EU Info centra se navodi da je proizvođač nameštaja Bronja kupio mašinu za peletiranje iz fondova EU.

Žiofre je ocenio da modernizacija dolazi sa boljom opremom, a onda je i bolja produktivnost, pa je kompanija Bronja "svetli primer šta bi trebalo napraviti kada se otvore dodatne mogućnosti".

Delegacija, kojoj se pridružila i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, je posetila Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju "Tahir Taša Delić", koje sprovodi program "Zajedničke akcije za bolju negu", koji se finansira kroz program prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore.

Sa mini kombijem koji je danas zvanično uručen, usluge su već proširene na 25 korisnika socijalne zaštite dalje u ruralnim područjima, koji nisu u mogućnosti da posete dnevni centar i sada imaju koristi od dnevnih poseta terenskim jedinicama iz mobilnih jedinica, rekao je Žiofre.

Miščević je navela da je, kroz projekat koji se finansira iz prekogranične saradnje, donirana oprema za primenu Neurofidbek i Biofidbek tretmana, kako bi se pomoglo pacijentima da steknu dobrovoljnu kontrolu nad određenim telesnim funkcijama koje su tipično nevoljne.

U saopštenju se navodi da su ekonomski razvoj, prava manjina i zaštita životne sredine bile teme u fokusu dvodnevne posete Žiofrea, ambasadora Slovenije Damjana Berganta i zamenika ambasadora Francuske Fatiha Akcala.

Prvog dana posete, delegacija je posetila neke od projekara koju su finansirani kroz EU PRO plus programa, kao i kroz IPA prekogranični program Srbija-Crna Gora.

Veliki projekti su realizovani kao podrška sektoru zdravstva i obuhvatali su izgradnju odeljenja hitne pomoći u Novom Pazaru, projekte zaštite od poplava, podršku obrazovanju i socijalnom sektoru, ali i razvoj ruralnog turizma i mnoge druge i rado ćemo nastaviti našu podršku, dodao je Žiofre.

Ambasadori su se sastali i sa predstavnicima dve islamske zajednice i nacionalnih saveta bošnjačke i goranske zajednice.

Na kraju posete Novom Pazaru, predstavnici EU, zajedno sa ambasadorom Ukrajine Oleksanderom Tolkačem, prisustvovali su EIP festivalu, u organizaciji lokalne NVO "Menjajmo Novi Pazar", gde su odgovarali na pitanja mladih.

Share: