Pripreme za 14. septembar

08:28 11. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na svom Fejsbuk nalogu da pripreme za sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga 14. septembra u Briselu, teku "punom parom" i da se radi na "pozitivnim ishodima".

Lajčak je, sumirajući radnu sedmicu naveo da je ona bila "prepuna pripremnog rada" za predstojeći sastanak na visokom nivou u Briselu, 14. septembru, prenosi Kosovo onlajn.

"Počeo sam je u Briselu, gde sam se sastao sa posrednicima Evropskog parlamenta u procesu parlamentarnog dijaloga sa Skupštinom Srbije, poslanikom u Evropskog parlamenta Matjažem Nemecom i bivšim poslanikom u Knutom Flekenštajnom“, napisao je Lajčak na Fejsbuku.

U utorak se, podseća, sastao sa komandantom Kfora Anđelom Mikeleom Ristućom.

"Bilo je dobro razmeniti beleške o dešavanjima na terenu i podeliti naše procene o potencijalnim izvorima budućih tenzija. Zahvalan sam na vitalnom radu Kfora u izgradnji bezbednog okruženja na Kosovu“, istakao je Lajčak.

Zatim se, u sredu, sastao sa zamenikom premijera i glavnim pregovaračem Kosova u dijalogu Besnikom Bisljimijem u Briselu sa kojim je razgovarao o unapređenju i normalizaciji odnosa.

Sastao sam se sa Arturom Lorkovskim, direktorom Energetske zajednice, kako bih istražio potencijalne oblasti saradnje i govorio o energetici u okviru dijaloga. Svojom jedinstvenom stručnošću Energetska zajednica je doprinela Energetskoj mapi puta koju smo usvojili u junu prošle godine, napomenuo je Lajčak.

Kasnije tokom nedelje Lajčak je otputovao u Berlin gde je, kako navodi, imao važne razgovore u vladi i nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

"Sastao sam se sa političkim direktorom u Ministarstvu inostranih poslova Tjorvenom Belmanom i glavnim savetnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku nemačkog kancelara Jensa Plotnera", dodao je Lajčak.

"Fokusirali smo se na trenutno stanje i potencijalne iritacije u dijalogu, podelili naša očekivanja od sastanka na visokom nivou i izradili strategiju daljeg puta. Posvećenost i snažna podrška Nemačke i dalje su od neprocenjive vrednosti“, poručio je on.

Sa britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuarotm Pičom, Lajčak je razmenio mišljenje o nedavnim dešavanjima u regionu, navodeći da je uvek cenjena ocena lorda Piča o bezbednosnoj situaciji kao iskusnog stručnjaka u toj oblasti.

"Pripreme EU za sastanak dijaloga na visokom nivou 14. septembra idu punom parom i radimo na pozitivnim ishodima", zaključio je Lajčak. (kraj) vip/ivt/dj

Share: