Sprečiti rusku propagandu

19:09 19. 09. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

PARIZ - Zakon koji je predložila Vlada Srbije ne doprinosi rešavanju problema nepouzdanog medijskog sadržaja u Srbiji, koji je postao plodno tle za ruske medije, saopštili su danas Reporteri bez granica.

Zbog toga je ta nevladina organizacija pozvala Evropsku komisiju da zauzme čvršći stav o tom pitanju u pregovorima sa Srbijom za pridruživanje Evropskoj uniji.

Uticaj proruskih medijskih sadržaja u Srbiji nije ništa novo, ali je rat u Ukrajini pojačao taj fenomen. Iako vlada ima veliku kontrolu nad velikim delom srpskog medijskog pejzaža, čini se da ne čini ništa da reši problem ruske propagande uvođenjem mera za podsticanje pouzdanijih vesti i informacija, navodi se u saopštenju.

Uprkos tome što je kandidat za članstvo u EU, koja je zabranila ruske propagandne medije, Srbija nastavlja da odugovlači sa reformom medijske regulative, što je obaveza koju je preuzela pred Evropskom komisijom, ukazuju Reporteri bezu granica.

Ističe se da dugo očekivani Zakon o javnom informisanju i medijima, koji je trenutno predmet javnih rasprava, ni na koji način ne rešava problem nedostatka novinarske etike na srpskim televizijskim kanalima, a naišao je na žestoke kritike domaćih novinarskih udruženja.

Šokantno je da Vlada Srbije, koja zvanično kaže da želi u Evropsku uniju, toleriše, pa čak i podstiče, širenje ruske propagande preko provladinih medija. Pozivamo Evropsku komisiju da bude čvrsta i da obezbedi da mere za unapređenje pouzdanosti informacija i za borbu protiv propagande, posebno ruske, postanu deo pristupnih pregovora, rekao je šef Odeljenja za Evropsku uniju i Balkan „Reportera bez granica“ Pavol Salai.

On je naveo da te dve teme moraju biti uključene u paket proširenja i u izveštaj o vladavini prava, koji je sada proširen i na kandidate za članstvo u Uniji. (kraj) is/mk

Share: