Slobodna i poštena kampanja

10:44 23. 09. 2023. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i jedan od posrednika u prethodnim fazama međustranačkog dijaloga Vladimir Bilčik izjavio je u intervjuu za Demostat da ima vremena i prostora za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji.

"Uvek ima vremena i prostora da se unaprede uslovi za izbore. Teme koje su najvažnije dobro su poznate od prethodnih izbora. Značajno je da svi relevantni akteri u državi rade tako da bi se postarali da kampanja, kada izbori budu raspisani, bude slobodna i poštena", rekao je Bilčik.

On je naveo da je Evropski parlament potpuno spreman da nastavi proces parlamentarnog dijaloga u Srbiji, dodavši da mu je drago što su rukovodstvo srpskog parlamenta i predstavnici političkih stranaka u Skupštini potvrdili istu privrženost.

"U narednim sedmicama angažovaćemo se u diskusijama o tome kako da najbolje sprovedemo sledeće korake u procesu parlamentarnog dijaloga", rekao je Bilčik.

Upitan kako gleda na zahtev opozicionih partija u Srbiji da novi izbori budu organizovani već u decembru, on je ukazao da je odluka o raspisivanju prevremenih izbora u rukama relevantnih vlasti.

"Politički je važno da bilo kakve odluke koje se odnose na predstavničku demokratiju u Srbiji vode u situaciju koja omogućava javnu atmosferu sa manje podela i polarizacija, kao i atmosferu koja pogoduje reformama, što je od ključne važnosti za napredak na putu Srbije ka Evropskoj uniji", ukazao je Bilčik.

Na pitanje o odluci dela opozicije u Srbiji da blokira Narodnu skupštinu, Bilčik je rekao da bilo koje odluke koje podrivaju rad parlamenta nisu dobre vesti za parlamentarnu demokratiju i da se nada da će sve izabrane političke stranke i njihovi predstavnici moći da rade u funkcionalnom parlamentu.

Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.

"Stoga, umesto diskusija o nekim određenim datumima u ovom trenutku, ja bih se usredsredio na sprovođenje reformi, nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i na usklađivanje sa EU u svim segmentima, uključujući spoljne odnose", rekao je Biličik i ocenio da bi to bili najbolji signali da je Srbija spremna da se što je pre moguće pridruži EU. (kraj) vbr/mk

Share: