Boreljove poruke liderima

19:39 24. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj razgovarao je danas sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zahtevajući da se napadači odmah predaju, a da se hodočasnici u manastiru Banjska puste kako bi bezbedno napustili područje, prenosi Reporteri. net.

Borelj je najoštrije osudio današnju agresiju i izrazio saučešće porodici, kolegama i najbližima policajca koji je izgubio život na dužnosti i poželeo brz oporavak povređenim policajcima.

Portal prenosi da je visoki predstavnik razgovarao i sa Vučićem.

Borelj je ponovio poziv da se napadači odmah predaju i da se hodočasnici u manastiru Banjska puste kako bi bezbedno otišli.

On je pozvao na vraćanje mira i stabilnosti.

Euleks, kao drugi bezbednosni odgovor, prati situaciju na terenu i spreman je da podrži kosovske institucije u održavanju stabilnosti i bezbednosti svih njegovih zajednica, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj saradnji sa NATO KFOR. Specijalni predstavnik EU za Kosovo na terenu je, u bliskom kontaktu sa vlastima, navodi se u saopštenju EU. (kraj) ivt/mk

Share: