Nagrada za KRIK

20:53 28. 09. 2023. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Redakcija istraživačke novinarske mreže KRIK dobitnik je prve nagrade za istraživačko novinarstvo za 2022. godinu, koju dodeljuje Delegacija Evropske unije u Srbiji, za serijal priča o kriminalnom klanu Darka Šarića, koje imaju međunarodnu vrednost, a do kojih su novinari došli sopstvenim radom.

Glavni urednik KRIK Stevan Dojčinović je, zahvaljujući se na nagradi, rekao da je sudbina u Srbiji da će ozbiljni kriminalci uvek biti "u igri", bilo da su u zatvoru ili na slobodi.

On je objasnio da je KRIK krenuo korak napred, da se bavi novim tehnologijama, pa su tako pristupili jednoj univerzitetskoj mreži, koja im je omogućila pristup softveru za prepoznavanje lica, i tako su utvrdili da je jedan od pripadnika te kriminalne grupe mrtav.

Umesto tri, ove godine dodeljeno je pet nagrada, dve druge i dve treće.

Druge nagrade dobili su CINS za serijal "Finansiranje političkih partija" i novinarka BIRN Jelena Zorić za tekstove "Klinička istraživanja i dijagnoze, u kojima je pisala o mentaalnom zdravlju i povezanosti farmaceutskih kompanija i zdravstva u toj oblasti.

Treću nagradu podelili su istraživački tim CINS za serijal priča "Putevi srpskog oružja" i novinar NIN Vuk Cvijić za tekstove o čvrstim vezama kriminalnih krugova i visokih državnih funkcionera.

U Ime žirija, profesorka Fakuletat političkih nauka Snježana Milivojević, rekla je da je zadatak bio težak, jer su od 17 prijavljenih, sa četrdesetak tekstova, skoro svi mogli da budu nagrađeni.

Glavni utisak žirija je hrabrost, upornost, istrajnost i profesionalnost, koji nas hrabre da je u Srbiji novinarstvo u rukama pravih novinara, naglasila je Milivojević. (kraj) vip/dal/mk

Share: