Platforma Crne Gore za EU

17:09 02. 10. 2023. FoNet | Sofija Vukajlović

PODGORICA - Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas da će svim parlamentarnim strankama ponuditi platformu "Za Crnu Goru u EU", koji ima za cilj ubrzanje procesa EU integracija, jačanje borbe protiv korupcije, izbor najistaknutijih pravosudnih funkcionera, izbornu reformu.

"Predlog platforme biće upućen danas svim parlamemtarnim subjektima. Kad se vratim sa samita Evropske političke zajednice, a to će biti 5. oktobra u Španiji, organizovaću sastanak sa predstavnicima svih parlamentarnih subjekata", rekao je Milatović novinarima, preneo je RTCG.

Milatović je naglasio da sve partije podržavaju integraciju u EU i da se nada njihovom pozitivnom odgovoru.

"Podrška od 80 odsto, koliko crnogorskih građana podržava članstvo u EU, daleko je više od regionalnog prosjeka", rekao je Milatović.

On je naveo da je ponuđena platforma još važnija ako se ima u vidu institucionalna blokada u zemlji, podsetivši da su izbori održani u junu a parlament još nije konstituisan.

"Zajedničko potpisivanje ove platforme predstavljalo bi znak zrelosti i demokratskkog kapaciteta Crne Gore. Da se uprkos političkim razlikima okupimo oko javnog interesa", rekao je Milatović.

Prema njegovim rečima, ako do kraja godine bude potpisana platforme i primenjene njene stavke, Crna Gora bi mogli u narednom, petogodišnjem periodu da postane članica EU.

Milatović kaže i da Crna Gora može da bude deo novog evropskog budžeta i da može da uhvati taj voz i bude punopravni član do 2028. godine, jer to prva godina nove budžetske projekcije. (kraj) vbr/sv/bdr

Govoreći o formiranju nove vlade, on je rekao da je na mandataru Milojku Spajiću da sada predloži novu vladu.

"Iako su izbori održani u junu, još nemamo vladu. Mislim da je odgovornost na onima koji kreiraju tu vladu. Kao predsednik države ja sam svoju ustavnu obavezu završio za 10 dana, a imao sam rok od mesec dana. Ako za 90 dana zemlja ne dobije novu vladu ja ću raspisati izbore", kazao je Milatović.

Share: