EU uz UKrajinu

21:35 02. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

KIJEV - Evropska unija (EU) ostaje ujedinjena u podršci Ukrajini, nisam video nijednu državu članicu da posustaje u angažovanju da podrži Ukrajinu instrumentima koje imamo, izjavio je večeras visoki predstavnik EU Đosep Borelj na kraju neformalnog sastanka ministara inostranih poslova Unije u Kijevu.

Ovo je istorijski datum iz više razloga. Ovo je prvi pit da se savet sastaje van EU, prvi put da se sastanak odražava u sedištu države kandidata za članstvo i, nažalost, prvi put da se ministri inostranih poslova sastaju u državi koja je u ratu, rekao je Borelj, prenosi Spoljnopolitička služba EU (EEAS).

Borelj je rekao da bi svi više voleli da su se sastali pod drugačijim okolnostima, ali sada treba podržati Ukrajinu u suočavanju sa izazovima.

Prema njegovim rečima, Rusija koristi energiju i glad kao sredstvo u ratu.

Rusija to čini, šireći svoje zločine širom sveta, targetirajući najranjivije u Africi i Aziji, uskraćujući im hranu. To je posledica ove pomorske blokade, ocenio je Borelj i dodao da to nije samo percepcija EU, već i mnogih drugih, što se moglo videti na zasedanju Generalne skupštine UN.

Nažalost, Rusija je odlučna da nastavi sa svojim nelegalnim akcijama, kršeći međunarodna prava i stavljajući globalnu diplomatiju na test. To samo znači da moramo raditi zajedno, dodao je on.

Borelj je rekao da je EU nastavlja sa obukom ukrajinskih vojnika i cilj je da 40.000 njih prođe obuku u narednim mesecima, uključujući i specijalizovane obuke za pilote borbenih aviona.

Radimo, dodao je Borelj, na jačanju saradnje između evropske i ukrajinske odbrambene industrije.

Razgovarali smo o ratu, vojnim naporima, otporu, sajber napadima, ali smo razgovarali i o miru. Moramo se angažovati na traženju mirovnog rešenja i reformi neophodnih za proces pristupanja, rekao je Borelj, najavljujući da će krajem godine Savet EU dobiti izveštaj Evropske komisije o paketu proširenja EU.

Agencija AP javila je da je Borelj danas "predvodio delegaciju visokih diplomata u nenajavljenoj poseti Kijevu" i "odbacio zabrinutost zbog političkih tenzija" u EU zbog dugoročne podrške borbi Ukrajine protiv Rusije. (kraj) vip/ivt/bdr

Iako je uglavnom simboličan, neformalni sastanak EU i ukrajinskih diplomata pokazao je "jasnu posvećenost" EU Ukrajini u njenom 19-mesečnom ratu, citira AP Borelja.

On je naglasio da "EU ostaje jedinstvena u podršci Ukrajini"

"Ne vidim da bi bilo koja država članica odustala od svog angažmana“, rekao je Borelj novinarima.

Share: