Potvrda posvećenosti

21:41 03. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Na neformalnom samitu Evropske unije 6. oktobra u Grenadi očekuje se da lideri članica Evropske unije poruče da je proširenje geostrateško ulaganje u mir, bezbednost, stabilnost i prosperitet, kao i pokretač za poboljšanje ekonomskih i socijalnih uslova evropskih građana.

Posmatrajući izglede za dalje proširenje Evropske unije, i Unija i buduće članice moraju biti spremni. Buduće članice treba da pojačaju svoje reformske napore, posebno u oblasti vladavine prava, u skladu sa prirodom procesa pristupanja zasnovanom na zaslugama i uz pomoć EU, navodi se u nacrtu deklaracije u koju je Radio Slobodna Evropa imao uvid.

Deklaracija koju će usvojiti šefovi država i vlada EU će naglasiti neophodnost da ne samo zemlje kandidati, već da i EU treba da bude spremna da "postavi neophodne unutrašnje osnove kako bi bila spremna za proširenje".

Evropski lideri će obećati da će postaviti dugoročne ambicije i načine da se one ostvare.

Pozabavićemo se ključnim pitanjima koja se odnose na naše prioritete i politike, kao i na našu sposobnost donošenja odluka. Uspešno proširenje učiniće EU jačom i unaprediće evropski suverenitet, navodi se u nartu Deklaracije, koja bi trebalo da bude usvojena 6. oktobra.

Lideri članica EU će se 6. oktobra sastati na neformalnom sastanku da bi raspravljali o proširenju i migraciji, a očekuje se pokretanje debate o reformama unutar Unije, kako bi evropska porodica bila spremna za više od 30 članica. (Kraj) is/bdr

Share: