Evropa ne toleriše nasilje

12:18 05. 10. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

GRANADA - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Granadi pred početak Samita Evropske političke zajednice da se predsedniku Rusije šalje poruka da Evropa ne toleriše agresiju na suverenu državu.

"Ovo je jaka poruka Putinu, od Dablina do Kišinjeva, da ne tolerišemo agresiju na suverenu državu", poručila je Fon der Lajen novinarima ispred konferencijskog centra u kojem se održava Samit.

Ona je rekla da će u središtu Samita treći put biti Ukrajina, ali i energetika.

Kako je rekla, Evropa je prošle godine imala energetsku krizu, zbog ucene Rusije kada je reč o fosilnim gorivima, ali su sada cene pale i stvorena je zajednička platforma za kupovinu gasa.

"To je uspeh koji se može videti jer se nije pridružilo samo 27 članica, već i druge evropske zemlje poput Norveške, Moldavije, Ukrajine i Srbije", rekla je Fon der Lajen i istakla da se mora smanjiti zavisnost Evrope od ruskih fosilnih goriva, te da se kontinent okreće obnovljivim izvorima energije.

Ona je govorila i o Jermeniji i dodala da će to biti još jedna tema, te istakla da EU podržava Jermeniju i njene humanitarne potrebe, za koje je prvobitno odvojeno 5,2 miliona evra, što je posle duplirano na 10,4 miliona.

Upitana o tome što u odluci o privremenom finansiranju SAD nije uključena pomoć Ukrajini, Fon der Lajen je rekla da je uverena da će SAD pomoći Ukrajini, ali da je EU opredelila novac za Ukrajinu, jer je toj zemlji potrebna predvidivost.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj rekao je da će teme na samitu Evropske političke zajednice biti pitanja migracija, nastavak podrške Ukrajini u svetlu odluke SAD da se usvoji privremeno finansiranje bez odobrene podrške Kijevu, kao i nedavni sukobi u Nagorno Karabahu.

Samitu u Granadi ne prisustvju predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev. (kraj) vbr/and/bdr

Share: