Politiko: Propast skupa

11:21 06. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

GRANADA - Samit koji je u Granadi okupio 49 lidera država Evrope, stotine asistenata i skoro 700 novinara, tokom kojeg je održano na desetine bilateralnih sastanaka završen je bez ikakve odluke, a domaćin Španija je otkazala konferenciju za novinare u poslednjem trenutku, piše portal Politiko.

Treće izdanje ideje francuskog predsednika Emanuela Makrona, Evropska politička zajednica, trebalo je da posluži kao prostor savetnicima da dogovore mir između Azerbejdžana i Jermenije, deeskaliraju tenzije na Balkanu i razgovaraju o bezbednosti kontinenta.

Dok su lideri "trčali" oko predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji je u Granadi bio da zatraži podršku zbog problema sa američkom podrškom njegovoj zemlji, nisu uspeli da reše ostala pitanja i konflikte zbog izostanka glavnih grača, dodaje portal.

Nadu onih koji su bili u Granadi da će se rešiti humanitarna kriza u Nagorno Karabahu, dodaje Politiko, srušio je izostanak predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Lideri su se nadali prvom susretu Alijeva i predsednika Jermenije Nikole Pašinjina, posle ofanzive Azerbejdžana koji je pokrenuo talas iseljavanja 100.000 etničkih Jermena iz Nagorno Karabaha.

Pokušaji da se smanje tenzije između Kosova i Srbije su isti propali, jer je predsednica Kosova Vjosa Osmani odbila da razgovara sa kolegom iz Srbije Aleksanderom Vučićem, dok se ne uvedu sankcije Beogradu zbog oružanog sukoba na severu.

Osećaj propasti neformalnog samita kulminirao je kada je zemlja domaćin, Španija otkazala planiranu konferenciju za novinare u poslednjem trenutku, koji je kao kulminaciju skupa Evropske političke zajednice čekalo oko 700 novinara.

Konferencija za novinare trebalo je da donese zajedničko saopštenje i formalno ustupanje organizacije narednog skupa Evropske političke zajednice Velikoj Britaniji, navodi Politiko. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: