Region ne izgleda dobro

16:59 06. 10. 2023. FoNet | Vera Barišić

BUDVA - Region Zapadnog Balkana ne izgleda dobro i svi se plaše da mogu oživeti duhovi prošlosti, ocenio je danas u Budvi specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak i dodao da se situacija između Srbije i Kosova pogoršala nakon sukoba 24. septembra, što je "izazov za ceo region a ne samo za te dve države".

Lajčak je na 13. bezbednosnom 2BS Forumu, u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore, rekao da je nakon sukoba na severu Kosova 24. septembra situacija užasna, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Sada je najvažnije utvrditi činjenice i izvući zaključke i posledice. S jedne strane treba da radimo na normalizaciji i dijalogu a s druge strane imamo eskalaciju", rekao je Lajčak i dodao da događaj od 24. septembra nije bio nesrećan slučaj nego ozbiljna, namerna stvar koju treba dobro istražiti.

Na pitanje što bi se moglo promeniti, Lajčak je kazao da u sadašnjim okolnostima nije u redu da Kosovo bude pod negativnim merama EU, te da su jedna od mogućnosti vezane i za sankcije (Srbiji), koje bi on podržao.

Komentarišući optužbu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je pristrasan i da staje na stranu Srbije u dijalogu, Lajčak je rekao da "kada se nekome ne sviđa neka poruka onda napadate onoga ko je poruku doneo".

"Dijalog se vodi od 2011. U međuvremenu su promenjene vlade i na Kosovu i Srbiji, promenile su se i evropske strukture. Ali dijalog jeste jedini put. Evropske budućnosti nema bez dobrih odnosa Kosova i Srbije i nema normalizacije bez dijaloga", kazao je Lajčak.

To je, naglasio je, izazov za celi region a ne samo za Srbiju i Kosovo.

"Tokom posete Americi sastao sam se sa svih šest predsednika sa Zapadnog Balkana i svi su zabrinuti zbog situacije na severu Kosova. To čini da region uopšte ne izgleda dobro. To je loše i za proširenje", ukazao je Lajčak.

Na opasku da se ne vidi mogućnost postizanja dogovora između te dve države, Lajčak je odgovorio "videćete".

Kako prenosi RTCG, Lajčak je govoreći o proširenju istakao da prvi put vidi da je EU spremnija za Zapadni Balkan nego što je Zapadni Balkan spreman za Uniju.

On je kazao da je proteklih godina EU zapustila politički deo i proširenje svela na tehnički proces, što je za posledicu imalo retrogradne tendencije u regionu i pad stepena poverenja u Uniju.

"Odsustvo EU u regionu proteklih nekoliko godina je stvorilo prostor koji su drugi iskoristili, ali EU je sada ozbijna, vode se razgovori i u toku su procesi priprema za nove članice", istakao je Lajčak.

On je kazao da je izjava predsednika Evropskog saveta Šarl Mišela na Bledu, da se postaraju i EU i države članice da do 2030. budu spremni za članstvo, važna indikacija.

"Ovo nije prvi rok koji smo čuli, ali moja poruka vama i regionu jeste da ovaj trenutak uzmete ozbiljno, taj zamajac postoji. Možemo se naći u situaciji da Ukrajina i Moldavija iskoriste tu priliku, a da to ne učini i Balkan", rekao je Lajčak.

Kako je naveo, EU želi da pokaže da se ne okreće ka istoku i da okreće leđa Balkanu.

"EU želi da pokaže da smo jednako posvećeni Balkanu, ali potrebni su nam dobri primeri i pozitivne, uspešne priče sa Balkana", poručio je Lajčak. (kraj) vbr/mk

Share: