Proširenje EU ulaganje u mir

20:31 06. 10. 2023. FoNet | Bojan Bednar

GRANADA - Proširenje Evropske unije (EU) je geostrateško ulaganje u mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet, pokretač za poboljšanje ekonomskih i socijalnih uslova građana Evrope, smanjenje dispariteta među zemljama, a mora da neguje vrednosti na kojima je EU zasnovana, navdeno je u danas usvojenoj deklaraciji lidera EU na samitu u Granadi.

Zemlje koje teže da postanu članice EU trebalo bi da pojačaju svoje reformske napore, posebno u oblasti vladavine prava, u skladu sa prirodom procesa pristupanja zasnovanom na zaslugama i uz pomoĆ EU.

Paralelno s tim, i EU bi trebalo da napravi neophodne unutrašnje temelje i reforme, što će je učiniti jačom, a ojačaće i evropski suverenitet, navodi se.

U deklaraciji usvojenoj u Granadi ponovljeno je prvobitno obećanje evropskog projekta da osigura mir, stabilnost i prosperitet za građane, vođeno vrednostima i principima, osnovnim pravima, demokratijom i vladavinom prava.

Pandemija i agresivni rat Rusije protiv Ukrajine testirali su našu otpornost, naglašavajući potrebu da EU unapredi svoj suverenitet i navodeći nas da donosimo važne odluke da zaštitimo naše ljude i naše ekonomije, stoji u deklaraciji

Ističe se da je EU, ugrožena energetskim ucenama, uveliko smanjila svoju zavisnosti i diverzifikovali izvore snabdevanja.

Odlučni da preuzmemo veću odgovornost za sopstvenu bezbednost i odbranu i da pomognemo Ukrajini, zbog čega smo ojačali naše kapacitete. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu i njen narod koliko god bude potrebno, navedeno je u deklaraciji. (kraj) is/bdb/mk

Share: