Situacija na Kosovu je neodrživa

12:13 11. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Trenutna situacija za ljude na severu Kosova je neodrživa, kao i za ljude u Srbiji i na Kosovu uopšte, izjavila je Blicu ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, koja je zatražila brz povratak dijalogu, stvaranje Zajednice srpskih opština i održavanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu.

Dijalog Prištine i Beograda je veoma važan. Za nas je u ovom trenutku važno da se što pre stvore preduslovi da se taj dijalog obnovi i da se sprovedu dogovori doneti u Briselu 2013. godine, kao i sporazumi doneti ove godine u Briselu i Ohridu, što naravno uključuje i stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom, rekla je nemačka ambasadorka.

To uključuje takođe da se sprovede deeskalacija što podrazumeva govor mržnje, da se rasvetle dešavanja od 24. septembra u Banjskoj. Trenutna situacija nije održiva za ljude na severu Kosova, kao ni za ljude u Srbiji i na Kosovu uopšte, istakao je Konrad.

Moraju se što pre preduzeti odlučni koraci da bi se preko dijaloga rešila sva vitalna pitanja ljudi, što uključuje i stvaranje Zajednica opština sa srpskom većinom, dodala je ona. (kraj) vbr/ivt/bdr

Share: