Sve rešavati dijalogom

18:58 11. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa zamenikom generalnog direktora Evropske spoljnopolitičke službe i direktorom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju Markom Makovcem i upoznao ga sa poslednjim dešavanjima na Kosovui, posebno naglašavajući mere koje je preduzela Srbija u cilju deeskalacije.

Dačić je ponovio našu principijelnu opredeljenost da se sva otvorena pitanja u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine rešavaju na miran način, uz poštovanje svih do sada postignutih sporazuma, prvenstveno Briselskog sporazuma, koji je i postignut uz posredovanje Evropske unije, navodi se u saopštenju MSP.

Makovec je istakao zabrinutost u vezi sa događajima u Banjskoj 24. septembra i važnost da se okolnosti utvrde istragom, a naglasio je neophodnost spuštanja tenzija, deeskalacije i povratka dijalogu pod okriljem EU.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnom trenutku evropskih integracija Srbije, sa posebnim osvrtom na reformske mere koje su preduzete u prethodnom periodu, a obostrani zaključak je da se reformski proces mora nastaviti, a pregovarački proces ubrzati, u skladu sa strateškim spoljnopolitičkim ciljem Srbije da pristupi EU. (kraj) is/mk

Share: