SAD i EU protiv ostatka sveta

19:33 11. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Evropska unija i Sjedinjene Države treba da se udruže i da formiraju zajedničku tarifnu zonu koja će uvesti carine na uvoz čelika i aluminijuma iz "netržišnih ekonomija", kao što je Kina, navodi se u predlogu Evropske komisije za sporazum EU-SAD, u koji je portal Politiko imao uvid.

Prema predloženom sporazumu od 3. oktobra, SAD i EU saglasni su da obezbede "adekvatnu carinsku zaštitu od uvoza čelika i aluminijuma iz izvora netržišnog viška kapaciteta“, koja bi za čelik bila 25, a za aluminijum 10 odsto.

Drugim rečima, ideja je da se stvori klub koji bi uveo carine na uvoz iz ekonomija za koje se smatra da "sipaju" subvencije u ključne sektore, poput čelika i čiste tehnologije.

Cilj pregovora dve sile je da se reši transatlantski spor oko čelika i aluminijuma koji datira od bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji je 2018. uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma iz celog sveta, uključujući i iz EU, pozivajući se na razloge nacionalne bezbednosti.

Dokument na 13 stranica otkriva da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nastoji da se približi Vašingtonu, pokušavajući da pokaže ujedinjeni transatlantski front protiv Kine, navodi Politiko.

Nešto više od nedelju dana pre nego što će američki predsednik Džo Bajden ugostiti Fon der Lajen i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, zvaničnici Komisije se utrkuju da iznesu konkretne rezultate koje bi njihova predsednica navela u Vašingtonu.

Jedan od očekivanih rezultata je postizanje "Globalnog aranžmana o održivom čeliku i aluminijumu“, čiji je cilj da obeshrabri trgovinu čelikom sa intenzivnim ugljenikom i da pritisne zemlje poput Kine da smanje subvencije za proizvodnju metala koje štete proizvođačima u SAD i Evropi.

U ovoj fazi dve strane kao referentnu tačku za adekvatnu tarifnu zaštitu smatraju 25 odsto za čelik i 10 odsto za aluminijum, što bi trebalo da se primeni u najkraćem mogućem roku nakon usvajanja sporazuma, navodi se u nacrtu sporazum.

Zanimljivo je da te brojke odgovaraju Trampovim carinama iz 2018. godine.

Članice EU su u ponedeljak dozvolile Komisiji da o tome pregovara sa SAD, ali su mnoge od njih smatrale da su ostale po strani tokom razgovora, koje je uglavnom vodio kabinet Fon der Lajen.

Ideja o savezu SAD i EU verovatno neće biti dobro primljena kod zemalja koje proizvode čelik, koje će možda želeti da izvedu EU i SAD pred sud Svetske trgovinske organizacije.

Iako je transatlantski spor zaglavljen godinama, Evropska komisija i Bajdenova administracija sada pregovaraju do kraja kako bi došli do rešenja. Da bi to uradili, pomerili su rok za postizanje dogovora sa kraja oktobra do 1. januara.

Uprkos vremenskom pritisku, i dalje postoje razlike između Vašingtona i Brisela o tome kako tačno sporazum treba da izgleda, a čelnica Kancelarije američke trgovinske politike Ketrin Taj rekla je u utorak da je Evropskoj uniji "veoma, veoma teško" da prihvati predloge SAD.

Uprkos visokom nivou posvećenosti, u protekloj deceniji se pokazalo da nismo bili u stanju da usaglasimo stavove, rekla je Taj. (kraj) is/mk

Share: