Naučnici dali krv u Parizu

16:40 14. 10. 2023. FoNet | Vera Barišić

PARIZ - Članovi Srpskog nuklearnog društva su akcijom dobrovoljnog davanja krvi u Parizu obeležili godišnjicu pomoći u lečenju koji je francuski institut Kiri pružio srpskim naučnicima posle nuklearnog akcidenta u Vinči 1958. godine.

Pre 65 godina, u oktobru 1958. godine, u Institutu za nuklearnu nauku u Vinči dogodio se akcident u kojem je ozračeno šestoro mladih naučnika. Kako lečenje od radijacije u tadašnjoj Jugoslaviji nije bilo moguće, naučnici su prebačeni na institut Kiri u Parizu, koji je imao reputaciju najboljeg instituta za lečenje radijacione bolesti u svetu.

"Akcijom davanja krvi u Parizu želeli smo da podsetimo na događaje iz 1958. i na ovaj način vratimo dug humanosti francuskim lekarima i običnim građanima koji su tada pomogli srpskim naučnicima", rekao je Luka Stančev iz Srpskog nuklearnog društva.

Francuski lekari su po prvi put u istoriji medicine sproveli presađivanje koštane srži, što je dovelo do uspešnog izlečenja pet od šest ozračenih naučnika. Donatori srži su bili obični građani, koji su rizikovali živote učešćem u do tada nepoznatoj proceduri.

U akciji davanja krvi u francuskom Institutu za donacije krvi učestvovali su naučnici iz Srpskog nuklearnog društva i mladi ljudi iz srpske dijaspore u Francuskoj.

Luka Stančev ističe da je cilj akcije bio obeležiti značajan događaj u istoriji odnosa Srbije i Francuske iz ugla humanosti, a ne samo nuklearne nauke.

U okviru obeležavanja 65. godišnjice ovih događaja, u Parizu će tokom vikenda biti održano književno veče o romanu "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića i projekcija filma "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića, snimljenog na osnovu Milašinovićeve knjige. (kraj) vbr/mk

Share: