Moguće mere protiv Srbije

20:30 15. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

STRAZBUR - Najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu završile su nacrte svojih predloga Rezolucije o odnosima Kosova i Srbije i o oružanim incidentima u Banjskoj, u kojima će tražiti uvođenje kaznenih mera protiv Srbije, saznaje televizija N1.

Grupacije, međutim, imaju različite stavove o tome da li mere treba uvesti odmah ili tek ako se dokaže da zvanični Beograd ima bilo kakve veze sa “terorističkim napadom na severu Kosova”.

Evropski „narodnjaci“ iz Evropske narodne partije (EPP), najbrojnije političke grupacije u Evropskom parlamentu, stava su da bi trebalo osuditi podršku koju je zvanični Beograd dao počiniocima “terorističkog napada”, ali neće insistirati na oštrom rečniku i apriori kaznama protiv Srbije, zbog protivljenja nekoliko članica grupacije koje, prema saznanjima N1, pretežno dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu.

Kako N1 saznaje, EPP i Zeleni slažu se da bi Srbija trebalo da bude kažnjena, ali samo ako istraga pokaže vezu države sa incidentom u Banjskoj, dok Socijaldemokrate smatraju da je Srbija de fakto odgovorna za događaje od 24. septembra i da bi je odmah trebalo kazniti zbog toga, kao i dosadašnjih postupaka, za koje smatraju da nisu išli u prilog saradnji i smirivanju situacije.

U taborima Narodnjaka, Socijaldemokrata i Zelenih vlada mišljenje da bi trebalo ukinuti kaznene mere protiv vlasti u Prištini, saznaje N1, pa se očekuje da će prilikom usaglašavanja završne verzije teksta Rezolucije ta ideja dobiti dovoljnu podršku, uprkos ranije iskazanom stavu Službe za spoljne poslove EU da još nisu prestali da postoje svi razlozi koji su doveli do uvođenja tih mera.

Većina poslanika Socijaldemokrata želi da u Rezoluciju uđe i jasna osuda retorike i postupaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, smatrajući ga “destabilizujućim faktorom”, ali to, za sada, nema podršku ostalih političkih grupacija.

Među političkim grupacijama postoji konsenzus da se Rezolucijom Evropskog parlamenta o Kosovu i Srbiji osudi “teroristički napad” u Banjskoj i zahteva puna saradnja Prištine i Beograda oko istrage tog događaja, uključujući i procesuiranje i ekstradiciju odgovornih.

Nejasno je do koje mere će evroposlanici okriviti sami sebe, odnosno institucije EU za stanje na Kosovu i zaoštravanje situacije, jer je većina njih u debati održanoj pre dve nedelje ukazivala na odgovornost EU, pre svega za izostanak rezultata dijaloga Beograda i Prištine.

Zeleni su na odgovornost pozivali čak i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, ali kako saznaje N1, dogovorili su se da ipak ne insistiraju da se njegovo ime nađe u Rezoluciji.

Sastanak predstavnika političkih grupa iz Evropskog parlamenta na kome će predstavljati svoje predloge nacrta i dogovarati se o završnoj verziji teksta Rezolucije o odnosima Kosova i Srbije i događajima u Banjskoj biće održan u ponedeljak uveče u Strazburu, na marginama prvog dana zasedanja Parlamenta EU, a glasanje na plenarnoj sednici je zakazano za 19. oktobar u podne.

Rezolucije Evropskog parlamenta, predstavljaju zvaničan stav te institucije, ali nisu obavezujuće za institucije EU ili države članice. (kraj) is/bdr

Share: