Proširenje važan prioritet

13:16 16. 10. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

TIRANA - Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je danas na otvaranju Samita Berlinskog procesa u Tirani da taj proces igra ključnu ulogu u integracijama Zapadnog Balkana, a još važniju sada kada je proširenje visoko na listi prioriteta Evropske unije.

On je rekao da je EU posvećana ujedinjavanju Evrope i da Berlinski proces predstavlja posvećenost Zapadnog Balkana saradnji.

Sančez je istakao da je EU dokaz da dijalog funkcioniše, da je pomirenje jedini put da se ide napred i da se razlike mogu prevazići i da je to ključ i Berlinskog procesa i EU.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da mnogi na Samitu dolaze iz E, ali ne i U, ali da veruju u potrebu zajedničkog delovanja, posebno u ovim vremenima kada se svet rapidno menja.

"Mnogi izazovi postoje, ali za nas koji predstavljamo Evropu bez Unije najveći izazov je bolna podela na EU članice i ne EU članica", rekao je Rama.

On je dodao da su se 2014. godine lideri neevropskih zemalja sastali u Berlinu i da je to bio veliki korak za region, jer su se sastali da sarađuju na zajedničkom cilju transformacija nerazvijenog i traumatizovanog regiona u zonu koja se ogleda u slobodama EU - slobodi kretanja ljudi, dobara i usluga.

Samit Berlinskog procesa u Tirani otvoren je uz plesnu koreografiju i "otkrivanje" slike "Otmica Evrope" italijanskog slikara Đan Domenika Ćerinija iz 17. veka.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je mislio da je ovo pravi trenutak da izloži "Otmicu Evrope", sliku koja se bazira na mitu o Zevsu i Evropi. (kraj) vbr/and/dj

Share: