Usvojen izveštaj o Crnoj Gori

16:24 18. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

STRAZBUR - Evropski parlament usvojio je danas izveštaj o Crnoj Gori, čiji je autor izvestilac Tonino Picula, u kome se potvrđuje zastoj u pristupnom procesu Evropskoj uniji.

Za izveštaj je glasao 529 poslanika, protiv je bio 51, a 53 poslanika su se uzdržala od glasanja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Razlozi su neuspeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak međustranačkog dijaloga doveli su do odlaganja napretka u reformama i gurnuli su Crnu Goru u duboku političku i institucionalnu krizu, navodi se u izveštaju.

Uoči usvajanja rezolucije, EP je 17. oktobra održao raspravu o stanju u Crnoj Gori, u kojoj je skoro jednoglasno poručeno da je zvanična Podgorica zbog nestabilne političke situacije godinama u zastoju u procesu evrointegracija.

U tekstu rezolucije je i amandman kojim se Crna Gora poziva da uradi popis stanovništva “čim se završi politički zastoj u zemlji, kako se to pitanje ne bi koristilo kao još jedan izgovor za jačanje polarizacije društva”.

Dodaje se da se očekuje da se popis sprovede na otvoren način, bez političkog uplitanja, uz propisno prebrojavanje svih nacionalnih manjina, bez straha od zastrašivanja ili krivičnog gonjenja.

Evropski parlament naglašava i hitnu potrebu za političkom stabilnošću i napretkom u izbornim i pravosudnim reformama, kao i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Evropski parlament je u rezoluciji pozitivno ocenio poboljšanje stanja u sprečavanju korupcije i pozdravio napore u borbi protiv šverca cigareta. Sa druge strane, evroposlanici su Crnu Goru pozvali da razvije sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu žrtava.

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog političke polarizacije u crnogorskom medijskom okruženju i zbog manjka nezavisnosti javnog emitera.

Poslanici Evropskog parlamenta pozdravili su nastavak usklađivanja Crne Gore sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući uvođenje sankcija Rusiji.

Ovo je poslednji izveštaj za Crnu Goru u postojećem sazivu Evropskog parlamenta. U junu narende godine biće održani evropski izbori, nakon kojih će biti nova struktura u evropskim institucijama.

Izveštaji Evropskog parlamenta nisu ni pravno, ni politčki obavezujući ni za članice EU, ni za ostale institucije Unije. (kraj) is

Share: