Nagrada za Amini i žene Irana

17:29 19. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

STRAZBUR - Mahsa Amini, Iranka koja je umrla u policijskom pritvoru prošle godine, kao i Pokret žena, život i sloboda, koji je inspirisala u Iranu, ovogodišnji su dobitnici nagrade "Saharov", koju Evropski parlament dodeljuje za slobodu mišljenja.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola poručila je na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu da je "brutalno ubistvo 22-godišnje devojke pokrenulo ženski pokret koji stvara istoriju", prenosi Politiko.

Amini je umrla 16. septembra 2022. godine, pošto ju je u zatvoru držala iranska moralna policija, zbog toga što nije poštovala pravila pokrivanja glave.

Šef poslaničke grupe liberala Stefan Sežurne rekao je da su u "mraku tiranijske, religiozne diktature Irana, hrabrost Mahse Amini i Pokreta žene, život, sloboda doneli svetlost u celu naciju".

On je dodao da je cilj ove nagrade da to svetlo ne utihne.

Evropski parlament dodeljuje nagradu Saharov od 1998. godine pojedincima i organizacijama koja brane ljudska prava i slobode, a ime nosi po Andreju Saharovu, čuvenom sovjetskom fizičaru i političkom disidentu.

Novčani deo nagrade iznosi 50.000 evra.  (kraj) is/ivt

Share: