Neprocenjiv doprinos Italije

19:57 19. 10. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Doprinos Italije funkcionisanju Centralno-evropske inicijative (PD CEI) je neprocenjiv, a Srbija pridaje veliki značaj toj inicijativi i saradnji, izjavio je predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić na sastaanku sa delegacijom Republike Italije u Parlamentarnoj dimenziji CEI, na čelu sa Salvatoreom Kajatom.

Orlić je naglasio da su Italija i Srbija među osnivačima CEI, ukazujući na značaj zajedničkog rada kako bi se sačuvale one vrednosti i principi na kojima inicijativa počiva – poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica UN i mirno rešavanje svih sporova, saopšteno je iz kabineta predsednik Skupštine Srbije.

On je naglasio da te principe Srbija "primenjuje dosledno i bez izuzetka, očekujući da oni budu poštovani" i kada je reč o Srbiji.

Orlić je ukazao da su "dijalog i mir svakodnevno na najdrastičniji način ugroženi" na prostoru Kosovaa, ističući da kosovski premiejr Aljbin Kurti sprovodi "teror i neprihvatljivu represiju nad srpskim stanovništvom, čemu je dokaz i činjenica da je od početka godine zabeleženo više od 150 etnički motivisanih napada na Srbe!".

"Očekujemo razumevanje i podršku svih za naš poziv da se sa užasnim nasiljem definitivno prestane, da sačuvamo mir za sve, i da se vratimo dijalogu, kao jedinom pravom načinu da se dođe do rešenja. Ta politika čuvanja mira, osiguranja stabilnosti i zajedničkog rada na daljem napretku jeste državna politika", rekao je Orlić.

Salvatore Kajata je izrazio razumevanje za zabrinutost srpske strane za bezbednost svog stanovništva, kao i za delikatnu situaciju sa kojom se suočava.

"Srbija treba da ostane na strani mira, a Italija joj u tome nikada neće uskratiti pomoć“, poručio je Kajata.

Govoreći o bilateralnim odnosima dve zemlje, Orlić je ukazao na injenicu da je Italija među tri najznačajnija spoljnotrgovinska partnera, među tri najvažnija izvozna tržišta, a da su italijanske kompanije među najvećim investitorima u Srbiji.

Orlić je zahvalio Italiji na podršci evropskom putu Srbije, a Salvatore Kajata rekao je da će se
snažna podrška čitavom Zapadnom Balkanu nastaviti u pogledu što brže integracije u EU, navodi se u saopštenju. (kraj) vip

Share: