Banjska promenila situaciju

16:02 21. 10. 2023. FoNet | Velimir Ilić

PRIŠTINA/BEOGRAD - Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je u subotu da su dešavanja u Banjskoj promenila situaciju, ali da dijalog o normalizaciji odnosa "nema alternativu".

Lajčak je, nakon sastanka "velike petorke" sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem rekao da napadači na policiju Kosova u Banjskoj moraju biti izvedeni pred lice pravde, kao i da se taj incident mora detaljno istražiti, javlja Radio Slobodna Evropa.

On je ponovio da zapadne zemlje snažno osuđuju napad u Banjskoj i dodao da se očekuje i potpuna saradnja Srbije po ovom pitanju.

Osim Lajčaka, s Kurtijem su razgovarali izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i glavni savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije, Emanuel Bon, Jens Plotner i Alesandro Kataneo.

Kurti je posle sastanka rekao da je prioritet njegove vlade bezbednost zemlje, građana, granica i teritorije Kosova.

"Nakon terorističkog i zločinačkog napada 24. septembra, koji su izvele paravojne grupe uz pokroviteljstvo i učešće Srbije, kazna je od presudnog značaja da se (napad) ne ponovi", navedeno je u saopštenju Vlade Kosova.

Kurti je posle sastanka sa "velikom petorkom" rekao da je neophodan novi pristup procesu dijaloga sa Srbijom.

"Događaji od 24. septembra jasno pokazuju da su deeskalacija i normalizacija sada hitnije nego ikada ranije. Svako uslovljavanje ili odlaganje je neprihvatljivo. Očekujemo od Kosova i Srbije da ispune svoje obaveze proistekle iz dijaloga", rekao je Lajčak.

U tom kontekstu je naveo da Kosovo, ako želi da napreduje ka EU, mora da bez odlaganja da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, koja bi Srbima na Kosovu pružila veću autonomiju.

Lajčak je rekao da je "velika petorka" u Prištinu došla sa planom o kome će kasnije razgovarati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali nije želeo da precizira o čemu se radi.

"Dijalog nema alternative jer dijalog donosi normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i otvara evropski put Kosova i Srbije", rekao je Lajčak.

Zapadne diplomat su došle s ciljem "oživljavanja dijaloga" Kosova i Srbije, a posle posete Prištini u toku je sastanak sa predsednikom Srbije u Beogradu, posle koga nisu najavljene izjave za meedije.

Portparol EU Peter Stano izjavio je ranije da je cilj poseta takozvane "velike petorke" Prištini i Beogradu da se postigne konkretan napredak u primeni Sporazuma o putu normalizacije i deeskalaciji posle najnovijih dešavanja. (kraj) vip/mk

Share: