Lideri EU osudiće napad

14:23 23. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Lideri članica Evropske unije će na samitu 26. i 27. oktobra izraziti duboku zabrinutost bezbednosnom situacijom na severu Kosova i pozvaće Srbiju da u potpunosti sarađuje u istrazi i da obezbedi da se odgovorni za napad u Banjskoj izvedu pred lice pravde, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Evropski savet najoštrije osuđuje nasilni napad na Policiju Kosova 24. septembra. Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake", navodi se u nacrtu zaključaka za samit, u koji je RSE imao uvid.

Lideri država i vlada Evropske unije pozvaće Prištinu i Beograd da rade na deeskalaciji i upozoriće na negativne učinke ako se ne angažuju u tom smeru.

"Kosovo i Srbija moraju nastaviti sa stalnim naporima za deeskalaciju, posebno na održavanju novih izbora na severu Kosova što je pre moguće, uz aktivno učešće kosovskih Srba. Neuspeh deeskalacije tenzija imaće posledice", navodi se u nacrtu zaključaka.

Lideri EU će posebno naglasiti da žale zbog nedostatka primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, koji su lideri dogovorili 27. februara u Briselu, i Aneksa za njegovu implementaciju usaglašenog 18. marta u Ohridu, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu.

"Evropski savet poziva Kosovo i Srbiju da ih sprovedu bez odlaganja i preduslova. To uključuje i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom", stoji u dokumentu.

Lideri evropskih država će naglasiti da je normalizacija odnosa suštinski uslov na evropskom putu za obe strane i da one "rizikuju da izgube važnu priliku u slučaju nedostatka napretka".

Predstojeći samit Evropske unije predstavlja i okvirni rok kada bi lideri Kosova i Srbije trebalo da se izjasne o zahtevima koje su izneli članovi "velike petorke" prilikom posete Prištini i Beogradu 21. oktobra.

Upućeni izori spominju da se zahtevi za Kosovo uglavnom odnose na prihvatanje nacrta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, a za Srbiju bezuslovno ispunjavanje obaveza iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i Aneks primene iz Ohrida.

Kako se saznaje iz diplomatskih izvora, premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaju "samo nekoliko dana" da se izjasne o tome da li prihvataju zahteve.

To je razlog zašto se ne isključuje mogućnost da se do kraja ove nedelje, svakako pre održavanja samita EU, organizuje susret Kurtija i Vučića u Briselu. (kraj) is/dj

Share: