Vučić i Kurti se neće sastati

15:20 25. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je danas da sutra u Briselu neće biti održana runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, već pojedinačni susreti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Konskih institucija Aljbina Kurtija sa nekim od lidera Evropske unije (EU).

Stano je, na redovnoj konferenciji za novinare, rekao da EU očekuje od Beograda i Prištine da se hitno i bez uslova angažuju u dijalogu, primeni sporazuma i da rade na deeskalaciji.

On je rekao da će šefovi država i vlada članica EU razgovarati o nedavnoj poseti specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini, zajedno sa izaslanicima i savetnicima Italije, Francuske, Nemačke i specijalnim izaslanikom SAD.

Lideri Beograda i Prištine pozvani su u Brisel na zasebne razgovore sa evropskim liderima. Neću sada zalaziti u logističke detalje, objavićemo ih kasnije, ali ideja je održati ove sastanke na marginama samita Evropskog saveta u znak podrške povratku dijalogu, jer je to glavna poruka EU, zaključio je Stano. (kraj) vip/ivt/bdr

Share: